Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για μια ισχυρή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα παρουσίασε κατά την επίσκεψή του στη Ροδόπη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.
«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη συλλογική οργάνωση των παραγωγών» σημείωσε, και αφού υπενθύμισε τη μείωση του φόρου στο 10% για τα συνεργατικά σχήματα, πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.
«Η συνεργασία είναι μονόδρομος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον Δήμο Ιάσμου όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για τη «Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη», συμπληρώνοντας ότι αποτελεί επίσης την καλύτερη δυνατή επιλογή για τους αγρότες και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επισήμανε, θα ενισχύσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών και την αντιπροσωπευτικότητα των συνεταιρισμών.
Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε επίσης σε διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
Ο υφυπουργός συζήτησε με παραγωγούς βαμβακιού, καπνών, τεύτλων, καθώς και με κτηνοτρόφους, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ροδόπης και για τις λύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναγέννηση της υπαίθρου.
Ενημερώνοντας τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμίσεων, που θα διευκολύνει την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε οι αγρότες να μπορούν μέσα σε ορίζοντα 4-5 ετών να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, που ειδικά για τη Ροδόπη έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του πλούσιου και αναξιοποίητου μέχρι σήμερα υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής.