Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατάφεραν, μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, να κερδίσουν μερίδια αγοράς και έδειξαν την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει μια πολύ σημαντικότερη συμβολή στην εθνική οικονομία, το αγροτικό εισόδημα και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Αυτό επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».
Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε ποια θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Ο αγροτικός τομέας σε συνεργασία με τη μεταποίηση χρειάζεται να υποστηρίξουν ισόρροπα τον τριτογενή τομέα, ώστε να έχουμε μια οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, που θα μπορεί να διασφαλίζει την ευημερία για τους Έλληνες πολίτες. Κατά την περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας απέδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Παρά το πλήγμα που δέχθηκαν ορισμένοι κλάδοι, πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις και κατέγραψαν ρεκόρ εξαγωγών, είπε ο Υφυπουργός
Για να διατηρήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο αγροτικός τομέας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, χρειάζεται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της παρούσας διακυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής είναι και το Εθνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών, που εκπονείται αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο του οποίου είναι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε την έξαρση του φαινομένου των παράνομων Ελληνοποιήσεων και τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι κτηνοτρόφοι έχασαν 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος από 96 λεπτά το 2015 σε 80 λεπτά το κιλό το 2019. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή φέτας αυξήθηκε από 103.000 τόνους το 2015 σε 123.000 το 2018. Γιατί υποχώρησε η τιμή του γάλακτος ενώ αυξήθηκε η παραγωγή φέτας; Γιατί, όπως είπε ο Υφυπουργός, οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από 2.574.000 κιλά το 2015 εκτοξεύθηκαν σε 11.780.000 κιλά το 2017.
Σε ό,τι αφορά τα έργα αγροτικών υποδομών, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα έργο. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, επί της παρούσας διακυβέρνησης, έχουν ήδη ξεκινήσει να δημοπρατούνται -και ολοκληρώνεται η δημοπράτηση στις 16 Ιουνίου- τρία εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους άνω των 37 εκατ. ευρώ. Επίσης, ως τον Ιούλιο θα δημοπρατηθούν επιπλέον τρία έργα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν και άλλα έργα σε όλη τη χώρα.