Υπέρ της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στη χώρα και της σύνδεσης της παραγωγής με την κοινωνική ευημερία ετάχθη ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στα Τρίκαλα.
«Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Σήμερα, επειγόντως. Κι όχι να σπρώχνουν τις αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι θα τις αποφύγουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κ. Αγοραστός προέβη στην εκτίμηση ότι «η χώρα παράγει λιγότερο απ’ όσο παρήγαγε στο παρελθόν και σίγουρα παράγει λιγότερο απ’ όσο πρέπει για να ζήσει και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να την αλλάξουμε αρκεί να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί», σημείωσε και τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, για άλλη μια φορά στην ιστορία της, μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:
-Ο ένας δρόμος είναι να καθίσουμε να ηθικολογούμε πάνω στο κενό και να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στην πραγματικότητα συνεχίζοντας στο ίδιο μεταπολιτευτικό μοντέλο που αναδιανέμει τη φτώχεια, την ανεργία και τη μιζέρια και οδηγεί σ’ ένα πελατειακό, κομματικό, ημι-αυταρχικό καθεστώς.
-Ο δεύτερος δρόμος είναι να πάρουμε το ρίσκο – κι εμείς ως αυτοδιοίκηση παίρνουμε ρηξικέλευθες, τολμηρές αποφάσεις – το οποίο να έχει ως αποτέλεσμα ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προσδιόρισε τους εξής βασικούς άξονες που, όπως είπε, πρέπει να έχει το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο χρειάζεται η χώρα μας:
-«Μείωση φορολογικών συντελεστών για να εισπράττονται δημόσια έσοδα.  Υπάρχει μια παράξενη ικανοποίηση να αυξάνονται πάντα οι συντελεστές φορολόγησης και να μειώνονται τα έσοδα. Οι ανείσπρακτες υποχρεώσεις έχουν ξεπεράσει τα 92 δις ευρώ και παρά τις συνεχείς αυξήσεις φορολογικών συντελεστών το ταμείον είναι μείον.
-Εξορθολογισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθώς εντείνεται το φαινόμενο της μαύρης εργασίας.
-Ταχεία απονομή δικαιοσύνης
-Τραπεζικό σύστημα χωρίς capital control που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Οι τραπεζίτες να έχουν την ευθύνη για τη χορήγηση των δανείων.
-Εξορθολογισμός και μείωση τιμών παραγωγικών συντελεστών για να είμαστε παραγωγικοί. Δεν μπορεί οι τιμές να είναι πολλαπλάσιες στη χώρα μας απ’ ότι για παράδειγμα στις γειτονικές χώρες.
-Μείωση της γραφειοκρατίας που δεν σημαίνει ασυδοσία. Να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι παντού αλλά να είναι γρήγοροι γιατί η ταχύτητα είναι χρήμα, είναι θέσεις εργασίας, είναι το παν.
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον άνθρωπο, για την ευημερία του οποίου πρέπει να μοχθήσουμε. Η κοινωνική ευημερία δεν θα έλθει με δανεικά ούτε με αναδιανομή της φτώχειας. Πρέπει να συνδέσουμε άρρηκτα την κοινωνική ευημερία με την παραγωγή», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
.