Στην πατρίδα του θεού Ασκληπιού, οι Ασκληπιάδες επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους προς τους πρόσφυγες ασθενείς. Από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της έλευσης των προσφύγων στα Τρίκαλα και με την προτεραία εμπειρία να έχει συμπυκνωθεί, στήθηκε ιατρείο σε χώρο δίπλα από το εστιατόριο. Αυτό το ιατρείο, με τη συνεργασία όλων των φορέων παροχής υγείας των Τρικάλων έχει συμβάλλει απόλυτα στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Όπως αναφέρεται σε κείμενο του Θανάση Μιχαλάκη από το γραφείο Τύπου του δήμου το ιατρείο διαθέτει υλικά που προϋπήρχαν και τα οποία δόθηκαν από συμπολίτες, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και από φορείς. Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, οι 22 γιατροί (ιδιώτες, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ειδικευόμενοι) εναλλάσσονται σε βάρδιες, καλύπτοντας τις περισσότερες ειδικότητες. Υπάρχει νοσηλευτής που εθελοντικά – όπως όλοι – παραμένει τα βράδια για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Αλλοι εθελοντές έχουν αναλάβει τις υπόλοιπες αναγκαίες δουλειές: τηλεφωνήματα, έκτακτα περιστατικά, καταγραφή φαρμάκων, βοήθεια σε ειδικά θέματα, όπως τη μέριμνα για τον απινιδωτή, ο οποίος τοποθετήθηκε προσωρινώς στο ιατρείο.
Μια ανθρώπινη αλυσίδα παροχής υπηρεσιών υγείας, στελεχωμένη από εθελοντές που προσφέρουν γνώσεις, εμπειρία, τον χρόνο τους. Και ένας «μηχανισμός» που έχει επέμβει σε πολύ δύσκολα νευρολογικής φύσης περιστατικά, που έχει αντιμετωπίσει έκτακτα ζητήματα, που περιέθαλψε τα παιδιά με τα σοβαρά – τις πρώτες ημέρες – προβλήματα βρογχίτιδας (γι’ αυτό και το ιατρείο έχει γεμίσει με ζωγραφιές των ίδιων των παιδιών…) Που, επίσης, διαπίστωσε ότι μια πρόσφυγας είναι έγκυος, οδηγώντας τους πάντες στο φρούριο να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα χαράς….
Και, κυρίως, υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ, το προσωπικό και η διεύθυνση των οποίων συνδράμουν όπου και όποτε χρειαστεί. Αυτοί οι αθόρυβοι εθελοντές, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, οι γιατροί, τηρούν στα Τρίκαλα – ανεξαρτήτως θέσης - τον περίφημο ιατρικό όρκο που φέρεται να έγραψε ο Ιπποκράτης: Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ' ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν
(Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου).