Στα Τρίκαλα πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στην οποία μετέχουν πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, ενώ στις εργασίες παραβρίσκονται εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Βασικό θέμα που απασχόλησε τη γενική συνέλευση ήταν ο αναπτυξιακός ρόλος των Επιμελητηρίων. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος «είμαστε υπερήφανοι γιατί εκπροσωπούμε το δυναμικό, το δημιουργικό, το ελπιδοφόρο κομμάτι της Ελλάδας. Τις 900.000 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν δουλειά και εισόδημα σε εκατομμύρια οικογένειες. Τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται καθημερινά και στηρίζουν την οικονομία.
Για αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε χρέος να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Να γινόμαστε πιο χρήσιμοι, πιο αποτελεσματικοί, πιο δημιουργικοί. Να είμαστε εμείς ο σταθερός, ο αξιόπιστος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο και αβέβαιο». Αφού στάθηκε στην ασφυκτική φορολογία που δεν αφήνει την οικονομία να αναπτυχθεί σημείωσε ότι «για να έχουμε ανάπτυξη το 2017 και τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται να καλυφθούν τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις.
Πρώτον: αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας. Δεύτερη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τρίτη βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Β. Γιαγιάκος αναφερόμενος, στην κεντρική του ομιλία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σημείωσε ότι «για να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικότητα χρειάζεται ένας συντονισμός δράσης της Κεντρικής Ένωσης και των Επιμελητηρίων προκειμένου να είμαστε περισσότερο μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Για να πείσουμε ή ακόμη και να αναγκάσουμε την κεντρική εξουσία για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όχι με αποσπασματικές ενέργειες αλλά με ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα για να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει την πραγματική οικονομία».
Αφού προχώρησε σε μια καταγραφή των δράσεων του Επιμελητηρίου στάθηκε στο θέμα του τουρισμού και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Όπως είπε «γνωρίζοντας τα προβλήματα της τουριστικής αγοράς η οποία ελέγχεται μέσω από τους παγκόσμιους ηλεκτρονικούς tour operators δημιουργήσαμε το δικό μας, ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων – ebooking. Πρόκειται για ένα σύστημα χωρίς κόστος για τους επαγγελματίες του τουρισμού που συγχρόνως ενισχύει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους παγκόσμιους tour operators.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλησης για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Μετεώρων που είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα θρησκευτικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας, καταθέσαμε πρόταση με τίτλο: «Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση για τη δημιουργία των Μετεώρων» η οποία εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με το ποσό του 1.150.000 ευρώ και σήμερα υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Τέλος στάθηκε και στο θέμα του απόδημου ελληνισμού. Οπως τόνισε «η ομογένεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα.
Το Επιμελητήριό μας αναγνωρίζοντας τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού προχώρησε ήδη σε μια σειρά ενέργειες προκειμένου να δικτυωθούμε με αυτόν και να αξιοποιήσουμε από κοινού της ευκαιρίες που διανοίγονται. Ήρθαμε σε επικοινωνία με απόδημους Έλληνες και ήδη προχωρήσαμε στη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην οποία καταδείχθηκε η διάθεσή τους για συνεργασία και ανάληψη κοινών δράσεων.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ για τη Δικτύωση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε όλο τον κόσμο η οποία ξεκίνησε ως μια ιδέα του Επιμελητηρίου Τρικάλων με βασικό συνεργάτη και συμπαραστάτη τη Knowledge BS».