Ο γράφων με το σημείωμα αυτό επιθυμεί να ενώσει τις μικρές δυνάμεις του με όσους αληθινούς Έλληνες αυτόν τον καιρό φρίττουν με την απόπειρα που γίνεται να αποστερηθεί η Ελλάς από δημιουργήματα του αρχαίου μας πολιτισμού, τα οποία αποτελούν όχι μόνον αναπόσπαστα στοιχεία του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας, αλλά και την υπερηφάνεια και την έσχατη παρηγοριά μας, διότι αυτός ο πολιτισμός αποδεικνύει οτι κάποτε αυτό το έθνος υπήρξε μεγάλο.

Ο λόγος για τον πρόσφατο νόμο που ψήφισαν την 23 Δεκ. 2020 οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 20 του ΚΙΝΑΛ|ΠΑΣΟΚ, ο ν.4761|20, ο οποίος δίνει την δυνατότητα σε κάποιες επιτροπές του Υπουργείου (κατά τα άλλα) Πολιτισμού να ''δανείζει'' καλλιτεχνήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου (αγάλματα, κοσμήματα, αμφορείς κ.ά.) σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικά μουσεία για...25 χρόνια με δυνατότητα του ξένου μουσείου να τα κρατά για επιπλέον 25, τουτέστιν για πενήντα ολόκληρα χρόνια και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα και εγγυήσεις επιστροφής, πράγμα που συνιστά αντιπατριωτική πράξη. Ο γράφων θα ήταν ο τελευταίος που θα εμπιστευόταν τον πατριωτισμό της Αριστεράς και του ΚΚΕ, πλην όμως εδώ, οι βουλευτές τους τιμητικώς γι'αυτούς δεν ψήφισαν αυτόν τον κατάπτυστο νόμο. Ο νόμος αυτός αντικατέστησε άλλον που δάνειζε τα αρχαία μας για 5 χρόνια, επίσης απολύτως απαράδεκτον και πέρασε χωρίς προηγούμενη ανάρτηση στην Διαύγεια (το μόνο καλό που μας άφησε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου), επομένως χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών με εισηγήτρια την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη( παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) σε περίοδο εγκλεισμού και επομένως μειωμένων αντιστάσεων, όταν όλοι ασχολούνται με τα θέματα του κινεζικού ιού (ξέρουν κάποιοι τι κάνουν και πότε βολεύει να το κάνουν). 

Πριν εισέλθουμε οτι κυρίως θέμα, δύο γεγονότα αξίζουν επισημάνσεως. Το πρώτο, η κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπεύθυνη κατά το Σύνταγμα να μελετά ενδελεχώς τους νόμους, τους οποίους με την υπογραφή της επικυρώνει και ανώτατη δικαστικός η ίδια, προσυπέγραψε τον νόμο την επομένη της ψηφίσεώς του. Γιατί κυρία Πρόεδρε τόση βιασύνη για κάτι που σίγουρα δεν διαβάσατε; Και δεύτερον, τα λαλίστατα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία για άλλα θέματα διυλίζουν τον κώνωπα, για το θέμα της εξαγωγής στο εξωτερικό της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν έβγαλαν άχνα, πράγμα που σημαίνει  οτι πράγματι κάτι σοβαρό διακυβεύεται εδώ και η εντολή είναι να μην το μάθει ο κόσμος. 

Οι καλλιτεχνικοί μας θησαυροί κινδυνεύουν να ξενιτευτούν και μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων δεν θα μπορούν να τους δουν χωρίς εγγύηση επιστροφής την γενέτειρα. Μετά από 50 χρόνια απουσίας ουδείς θα ασχοληθεί να τους πάρει πίσω και ουδείς θα τους επιστρέψει, βασιζόμενος ακόμη και στην αρχή της χρησικτησίας. Θα έχουν την τύχη των μαρμάρων του κλέφτη Ελγιν με την διαφορά οτι αντί για τον Τούρκο αγά, σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λίνα Μενδώνη και οι διάδοχοί της τους δίνουν στους ξένους. Οσο για τα τυχόν ανταλλάγματα, τι να ζητήσει η Ελλάς σε αντάλλαγμα των Καρυάτιδων και του Ηνίοχου των Δελφών από τους απόγονους των βαρβάρων της μεταρωμαϊκής Ευρώπης; Ομοιώματα των αχυροκαλύβων των Φράγγων ή τα κέρατα από τα κράνη των Βίκιγκς; Ή μήπως τα τσεκούρια των Οστρογότθων; Αυτά είναι αστεία πράγματα που απευθύνονται σε κρετίνους. Ομως ΟΧΙ, υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις σ'αυτόν τον τόπο.

Αν οι ξένοι θέλουν να θαυμάσουν τον μοναδικό αρχαίο πολιτισμό που δημιουργήθηκε επί ευρωπαϊκής ηπείρου, ας έλθουν τον τόπο δημιουργίας του για να το κάνουν. Αρκετά μας έχουν κλέψει αιώνες τώρα, δεν θα τους δώσουμε και τα υπόλοιπα εμείς οι ίδιοι. Ο νόμος αυτός στοχεύει κατ'ευθείαν στην καρδιά του έθνους και πρέπει να καταργηθεί τάχιστα με αυτονόητη την απόλυση των εμπνευστών του με πρώτη-πρώτη την κυρία Μενδώνη, η οποία πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.

Και κάτι άλλο. Ο γράφων δεν γνωρίζει αν πίσω από όλα αυτά υπάρχει κάποια πολιτική συναλλαγή σε επίπεδο διεθνών σχέσεων με δεδομένη την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση και την ανάγκη να έχουμε συμμάχους ή οτιδήποτε άλλο. Γνωρίζει όμως, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι αληθινοί Ελληνες οτι η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ψυχή μας, η ταυτότητά μας, το σπίτι της ύπαρξής μας δεν επιδέχονται ουδεμίας συναλλαγής. Ακόμη και κάποιοι ξένοι στο άκουσμα αυτού του νόμου ρωτούν τι μας συμβαίνει και δίνουμε τα αρχαία μας, διότι γνωρίζουν οι ίδιοι οτι η Αρχαία Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Ελληνα, ασχέτως της όποιας πολιτικής κοσμοθεωρίας του.

Αυτός ο νόμος δεν θα περάσει. Ουαί τοις νομοθετήσασι.

Ιωάννης Ξηρός

Ταξίαρχος ε.α.