Εδώ και αρκετό καιρό ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλά για διαφορετικά μέτρα προφύλαξης από την πανδημία και όχι για σκληρά lockdown, που εγκλωβίζουν τον κόσμο στο σπίτι.

Και αυτή τη φορά, λίγο πριν την λεγόμενη χαλάρωση των υπαρχόντων μέτρων, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Γιώργο Καρεκλίδη όχι για χαλάρωση, αλλά για μια νέα αντίληψη πάνω σε νέα μέτρα, που θα δώσουν χώρο στους ανθρώπους και χρόνο ώστε να βγουν από το σπίτι, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, τηρώντας ωστόσο τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Δεν πρέπει να μιλάμε για χαλάρωση, αλλά για νέα αντίληψη

Ο κ. Γουργουλιάνης διαφώνησε με τον όρο χαλάρωση των μέτρων, που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες και έχει προαναγγείλει και η κυβέρνηση αλλά και ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος μιλά για μια νέα αντίληψη, που θα λέει να αφήσουμε τον κόσμο ελεύθερο στη φύση, αλλά με προφυλάξεις και με μάσκα.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα μία τακτική που έλεγε να μείνει ο κόσμος σπίτι. Αυτή ήταν η τακτική του πρώτου κύματος. Όμως σ’ αυτή την φάση, που ο κόσμος είναι κουρασμένος, η τακτική πρέπει να είναι διαφορετική και με άλλη προσέγγιση και φιλοσοφία.

«Ο όρος χαλάρωση δεν είναι σωστός. Ακολουθήθηκε μια τακτική ότι κλείνουμε τον κόσμο σπίτι. Αυτό είναι λάθος. Εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι τώρα και αν θέλουμε να δούμε αποτελεσματικότητα δεν είναι η χαλάρωση των προηγούμενων μέτρων, είναι μια νέα αντίληψη.

Αν αποφασίσουν,  αυτό που ακούω ότι θα πάμε να προτρέψουμε τους ανθρώπους , όπως για παράδειγμα μία η οικογένεια που είναι μια «φούσκα» μεταξύ τους τα μέλη αυτή, να μπορεί να περπατά στη Βυζίτσα και να μην συνωστιστούν στον Άγιο Κωνσταντίνο,  είναι ένα μέτρο που έπρεπε να εφαρμοστεί και τους χειμερινούς μήνες.

Εμείς όμως κλείσαμε τον κόσμο σπίτια τους, δεν τους αφήσαμε να βγουν, τους συνωστίζαμε στα σούπερ μάρκετ.  Τώρα, με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να περάσει ως χαλάρωση των μέτρων, αλλά να λάβουμε καινούργια μέτρα έχοντας άλλη αντίληψη», εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης που τόνισε πως θα πρέπει να συνεχίζουμε να προστατευόμαστε φορώντας τη μάσκα και κρατώντας αποστάσεις , όμως με  περισσότερες ώρες στον ήλιο και στη φύση αυτό δηλαδή που γίνεται σε όλη η Ευρώπη.

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει αυτή την αλλαγή να την εκλάβει ότι χαλαρώσαμε και ξαμολιέμαστε. Είναι άλλη αντίληψη μέτρων», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σημείωσε πως η αντίληψη του «μένουμε στο σπίτι» ήταν κάτι σαν ελληνική πατέντα, μιας και στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό έχουν ανοίξει τα χιονοδρομικά, υπάρχουν οδηγίες ακόμη και στις βόρειες χώρες οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω, όμως στην Ελλάδα η αντίληψη αυτή καθυστέρησε να έρθει, με τον κόσμο να μην μπορεί να καταλάβει γιατί απαγορεύονταν να περπατήσει ακόμη και στην παραλία.

«Αν πάμε στην αντίληψη αλλαγής στάσης και όχι χαλάρωσης των μέτρων θα είναι για το καλό της πορείας της πανδημίας», υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Ενδοοικογενειακές μολύνσεις – Δύσκολες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για τη Λάρισα

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε όμως και για την εικόνα των νοσηλευόμενων που υπάρχει μεταφέροντας το κλίμα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τόνισε πως εδώ και καιρό έχει διαπιστώσει ενδοοικογενειακές μολύνσεις, φέρνοντας το παράδειγμα μίας οικογένειας που συγκεντρώθηκαν εννέα άτομα σε μια κοινωνική εκδήλωση και τα έξι μέλη της οικογένειας νόσησαν, νοσηλεύονται με το ένα μέλος να είναι σε βαριά κατάσταση.

Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και μετά τους σεισμούς, με μολύνσεις που έγιναν από σεισμόπληκτους που βρήκαν καταφύγιο στα σπίτια των παιδιών τους στη Λάρισα ή συνωστίστηκαν στις εκεί περιοχές.

«Στη δική μας περιοχή που έχουμε ισχυρό κύμα και τώρα, σε σχέση με τον Βόλο,  έχουμε ενδοοικογενειακή μετάδοση κυρίως από τους ανθρώπους που τα σπίτια τους γκρεμίστηκαν από τον σεισμό και ήρθαν στα παιδιά τους στη Λάρισα , μείνανε σε σπίτια που δεν ήταν φτιαγμένα να φιλοξενήσουν τόσους ανθρώπους ή μείναμε στις σεισμόπληκτες περιοχές πάρα πολλοί μαζί σε κοντέινερ και κόλλησαν οι άνθρωποι. Η σκέψη που κάνουμε εδώ είναι ότι θα περάσουμε δύσκολα για επόμενες τρεις εβδομάδες καθώς στην περιοχή μας έχουμε και την ιδιαιτερότητα των αποτελεσμάτων του σεισμού», ανέλυσε ο Καθηγητής.

Μικρότερη και με περισσότερες ειδικότητες η Επιτροπή των Ειδικών

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην Επιτροπή των Ειδικών ή εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη στα μέτρα και τη διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης δεν θέλησε να πάρει θέση, καθώς όπως τόνισε δεν έχει πολιτική θέση. Παρόλα αυτά εξέφρασε τη γνώμη του φέρνοντας ένα επιστημονικό παράδειγμα.

«Στην Ιατρική εάν ένας ασθενής δεν πάει καλά, φωνάζω ένα συνεργάτη μου για να ξαναδεί το περιστατικό αλλιώς, χωρίς να είναι επηρεασμένος από μία διάγνωση που κολλάει στο μυαλό, αλλά με καθαρό μυαλό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα στο θέμα της Επιτροπής, που αφορούν όμως τον καθένα προσωπικά.

«Εάν κάποιες επιλογές προαποφασίζονται και συμμετέχω σε μια επιτροπή που πρέπει να τις εγκρίνω δεν θα μου ήταν πολύ βολικό να το κάνω αυτό. Είναι πιο λογικό μια επιτροπή να συμβουλεύει τους πολιτικούς οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις. Εδώ,  έχει γίνει πάρα πολλές φορές οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποι, το Υπουργείο να προαναγγέλλουν τα μέτρα και μετά η Επιτροπή τα εγκρίνει. Εγώ δεν θα έμενα σε μια τέτοια Επιτροπή. Οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη, δεν την έχουν οι Επιτροπές , αλλά τουλάχιστον η Επιτροπή να παίξει το ρόλο της την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά δε τη σύσταση της Επιτροπής των 30 Λοιμωξιολόγων, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως η εν λόγω Επιτροπή θα μπορούσε εξ αρχής να ήταν μικρότερη σε άτομα και να συμμετείχαν εκτός από επιδημιολόγους, περισσότεροι κλινικοί ιατροί, που βλέπουν από κοντά την εμπειρία της νόσου και ίσως και άλλοι επιστήμονες, όπως ένας οικονομολόγος υγειας. Αυτό που επεσήμανε ήταν πως η γνώμη μου είναι υπέρ μιας Επιτροπής με μεγαλύτερη εκπροσώπηση διάφορων αντικειμένων.

Χτίζεται η ανοσία- Φυσιολογικό καλοκαίρι αυτό που έρχεται

Ο φόβος και η ανησυχία είναι έκδηλη σε πολλούς πως η πανδημία θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και το καλοκαίρι. Ο κ. Γουργουλιάνης ήταν καθησυχαστικός εξηγώντας πως ήδη χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού.

Ανέφερε πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας, που προέρχεται από όσους νόσησαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ και με τον εμβολιασμό που στην Ελλάδα προχωρά καλά και με σύστημα, έως τον Ιούνιο θα χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας.

«Εκτιμώ ότι στον Βόλο ο βαθμός ανοσίας μπορεί να είναι 20-25%, γιατί στο προηγούμενο κύμα νόσησαν πολλοί και τώρα δεν κινδυνεύουν,  επίσης εάν επεκταθεί ο εμβολιασμός μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανοσία.

Τα εμβόλια πάνε καλά στην Ελλάδα, αυτά που έχουμε τα κάνουμε καλά και με τάξη και με σύστημα κι  εάν εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο το 30-40% του πληθυσμού και σ’ αυτό προστεθεί κι ένα 25-30% του πληθυσμού,  που έχει ανοσία από προηγούμενη νόσηση, αυτό πρακτικά ένα τοίχος ανοσίας. Άρα δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας το καλοκαίρι. Πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχαμε ανοσία, ούτε εμβόλια αλλά ήταν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι. Τώρα, έχουμε αυτά τα όπλα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη φύση και τον καλό καιρό και πιστεύω ότι ο Ιούνιος θα είναι φυσιολογικός», τόνισε ο Καθηγητής.

Τέλος, σε ότι αφορά το άνοιγμα τομέων της οικονομίας, όπως η εστίαση, που παραμένει εδώ και μήνες κλειστή, ο κ. Γουργουλιάνης τάχθηκε υπέρ της πρότασης αυτής, με μέτρο, σύστημα αλλά και τάξη.

magnesianews.gr