Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων με τη ρομποτική για μαθητές και τα «έξυπνα» συστήματα, αποτελεί κέντρο και της καινοτόμας προσπάθειας.
Χθες συνολικά 17 ομάδες μαθητών όλων των ηλικιών και ανεξάρτητες ομάδες (σημαντικός αριθμός, με δεδομένη την απουσία σχετικής σχολής στα Τρίκαλα) μετείχαν στο Crowdhackathon #smartcity 2. Τη μεγάλη, πανελλήνια ανάπτυξης ιδεών και καινοτόμων υπηρεσιών που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΔΕ και ο Δήμος Τρικκαίων.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου η παρουσία του Δήμου στις καινοτόμες δράσεις τον κατέστησαν έναν από τους 16 σταθμούς των εργαστηρίων CityLabs, στο πλαίσιο του «2ου Μαραθώνιου Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ετσι οι δηλώσαντες συμμετοχή, παρουσίασαν τις ρομποτικές και τεχνολογικές τους ιδέες σε έναν αξιοζήλευτο χώρο, που συνδυάζει ιστορία - βιομηχανία από το παρελθόν, με το βλέμμα στο μέλλον τη τεχνολογίας: στη νέα βιβλιοθήκη του Μύλου Ματσόπουλου, στον πάνω όροφο του κτηρίου, που ανακαινισμένος δέχθηκε τους συμμετέχοντες με φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες.
Κάτι που είναι και αποτέλεσμα της δωρεάς των σχεδόν 200 κιτ ρομποτικής από τον Δήμο Τρικκαίων σε όλα τα σχολεία του, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης νέων ιδεών. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, που ενισχύει και προωθεί παρόμοιες δράσεις, χειροκρότησε τις προσπάθειες, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης πρόσθετων δεξιοτήτων σε μαθητές και της βελτίωσης καινοτόμων προτάσεων από τους πολίτες. Παρών από την ΚΕΔΕ ο αντιδήμαρχος Δήμου Χερσονήσου κ. Απ. Λουλουδάκης, ο καθηγητής πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Φιτσιλής και ο κ. Μπονώτης, περιφερειακός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Cosmote. Ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, κ. Λεων. Ανθόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους, ενώ ο συνιδρυτής της εταιρείας Crowdpolicy κ. Καραμανλώλης αναφέρθηκε στην ουσία της στήριξης νέων ιδεών.
Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων από τους δημιουργούς τους, οι οποίες προέρχονταν από σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Εκπαιδευτήρια Σακκά), δευτεροβάθμιας (5ο Γυμνάσιο και Εσπερινό Λύκειο Τρικάλων), το ΤΕΙ Θεσσαλίας (τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου) και ανεξάρτητους ερευνητές.
Βασικό στοιχείο και κοινή συνισταμένη των υποβληθεισών προτάσεων, ήταν η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων στην πόλη. Όπως, για παράδειγμα, ζητήματα με τα αστικά λύματα, τη διευκόλυνση κίνησης στους ποδηλατόδρομους, τους σηματοδότες, την ανακύκλωση, τους δρόμους της πόλης κ.α.
Νικητές ήταν τα Εκπαιδευτήρια Σακκά (με μία από τις 6 προτάσεις), το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το 5ο Γυμνάσιο και ανεξάρτητη ομάδα, οι οποίοι θα βρεθούν στην κεντρική συνάντηση όλων των παρόμοιων εκδηλώσεων από την Ελλάδα, από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.