Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική πλατεία των Τρικάλων, που έγινε χθες βράδυ, ήταν τελικώς ένα μεγάλο λάθος. Και αυτό διότι, προηγουμένως υπήρξε επίσημη ανακοίνωση με την οποία γινόταν γνωστή η συγκεκριμένη ενέργεια. 

Με έναν εντελώς εσφαλμένο τρόπο, η ανακοίνωση της φωταγώγησης εκλήφθηκε από πολλούς ως μια έμμεση πρόσκληση εφόσον γινόταν γνωστός ο τόπος και ο χρόνος, ενώ αναφερόταν μόνο στην δυνατότητα παρακολούθησης της φωταγώγησης από το YouTube, άρα στην αδυναμία της δια ζώσης παρακολούθησης του γεγονότος και κατ΄επέκταση της συμμετοχής σε αυτό. 

Γι΄αυτόν τον λόγο και μόνο, δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι απαράδεκτες εικόνες του συνωστισμού, υπό τις συνθήκες που ζούμε όλοι μας. 

Ουδέποτε, δηλαδή, υπήρξε ανοικτή πρόσκληση και κανένας δήμαρχος δεν κάλεσε τον κόσμο στην πλατεία. 

Η φωταγώγηση θα μπορούσε να γίνει με τον πιο σιωπηρό τρόπο, όπως έγινε ο υπόλοιπος στολισμός της πόλης, και στην συνέχεια το Γραφείο Τύπου να στείλει στα ΜΜΕ το σχετικό δελτίο τύπου με τις ωραίες φωτογραφίες, έτσι ώστε να γίνει γνωστό το συγκεκριμένο γεγονός. 

Έτσι, λοιπόν, γενικότερα η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει στους ώμους του αρκετές ευθύνες, αφού δεν έλαβε υπόψιν του όλα τα πιθανά σενάρια και τους απρόβλεπτους παράγοντες. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων, πως όλοι αυτοί που βγήκαν από το σπίτι τους, προφανώς στέλνοντας 6, για να δουν πως μπαίνει στην πρίζα το δέντρο δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη! 

Το αντίθετο! Φέρουν ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν του δημάρχου της πόλης, αφού δεν τους ζήτησε κανείς να βγουν από το σπίτι τους. 

Παρ΄όλα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση της διφορούμενης ανακοίνωσης με τις αμφισημίες δεν είμαστε ούτε πρόβατα, ούτε άβουλα όντα. Πολύ περισσότερο, το υποτιθέμενο κάλεσμα δεν το απηύθυνε στον λαό του ο Κιμ Γιονγκ Ούν κι αλίμονο σε αυτόν που δεν θα τον ακούσει. 

Εφόσον, κάποιος αποφάσισε να δει από κοντά τα λαμπιόνια, επειδή θα του αναπτερώσουν την πεσμένη του ψυχολογία, υπό καθεστώς lockdown βλέποντας τον συνωστισμό μπροστά του γιατί συνέχισε απτόητος την πορεία του;

Γιατί αντί να κάνει μεταβολή και να γυρίσει στο σπίτι του, να βάλει το δικό του δέντρο στην πρίζα αφού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανάβει και άρα θα του ανεβάσει την ψυχολογία, θέλησε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον συνωστισμό; 

Είναι πολύ ωραίο να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους άρχοντες μας, με δικαίωμα ιερό.  

Αλλά να το κάνουμε πάντα σωστά λέγοντας μόνο την αλήθεια, χωρίς λαϊκισμούς. Υπό καθεστώς ηρεμίας του νου και όχι πρεμούρας περί καταγγελτικού και αντιπολιτευτικού λόγου στο παιχνίδι των εντυπώσεων, πόσω μάλλον όταν τους περιμένουμε στην γωνία επειδή δεν μας έκαναν το ρουσφέτι που τους ζητήσαμε. Και, βεβαίως, αφού προηγουμένως αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες. 

Διότι, όντως, ο δήμαρχός μας έκανε λάθος. 

Γιατί, λοιπόν, δεν τον αφήσαμε μόνο του να βάλει την πρίζα στο ρεύμα;  

Μαρία Στίμου 

trikalaenimerosi.gr