Εφέτος συμπληρώνεται ένας ακριβώς αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917. Σημαντικό για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα, καθώς διαρκεί ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η χώρα διακατέχεται από τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού διαιρεμένη στα δύο. Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζο-νται στον θεσσαλικό χώρο, όπου προκαλείται εισβολή των συμμαχικών στρατευμά-των και κατοχή της Θεσσαλίας από τους Γάλλους.
Τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Θεσσαλία το 1917, πέντε πολιτιστικά θεσσαλικά σωματεία επιθυμούν να τιμήσουν με διοργά-νωση «Διαθεσσαλικών εκδηλώσεων» στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Οι εκ-δηλώσεις περιλαμβάνουν επιστημονικές ημερίδες και εκδόσεις. Στις ημερίδες θα α-νακοινωθούν από ειδικούς επιστήμονες θέματα που αναφέρονται στη θεσσαλογνωσία και συνέβησαν ή κορυφώθηκαν το 1917, ξεναγήσεις, προβολές και εκθέσεις αρχεια-κού υλικού. Οι εκδόσεις προβλέπεται να περιέχουν κείμενα, λευκώματα και αφιερω-ματικούς τόμους με τα πρακτικά των ημερίδων και άλλα σχετικά κείμενα συνεργα-τών. Οι τοπικές οργανωτικές επιτροπές καταρτίζουν ήδη το πρόγραμμα των εκδηλώ-σεων σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.
Στις «Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις» συμμετέχουν εκπρόσωποι της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας, της Εταιρίας Θεσσα-λικών Ερευνών (Βόλος), του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας, του Φιλολογικού Ι-στορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων (Τρίκαλα) και των Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας (Καρδίτσα).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, την δήλωση συμμετοχής με το θέμα της ανακοινώσεώς τους (και περίληψή της απα-ραιτήτως) στην διεύθυνση thessalia1917@gmail.com και να ενημερώνονται στο site https://sites.google.com/view/thessalia1917. Για περισσότερες πληροφορίες  στο τηλ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. 24310-71679 (7-9 μ.μ.).