Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Χωρίς προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών κενών σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και στις δομές ΠΦΥ, μετά την εφαρμογή της ρύθμισης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων του ΕΣΥ», κατέθεσαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος και ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:
"Η Κυβέρνηση νομοθέτησε ήδη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και του υπόλοιπου προσωπικού στις δομές υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων που προάγουν την ηθική της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και , κυρίως, χωρίς καμιά προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία, αλλά, αντίθετα, με ρητή πρόβλεψη για αναστολή καθηκόντων και μη καταβολή αποδοχών σε ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ και των ιδιωτικών δομών υγείας. Στην πράξη αυτό σημαίνει, μετά την 1/9/2021, διαθεσιμότητα και αναστολή μισθοδοσίας για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και απολύσεις συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές. Η ρύθμιση αυτή ήταν ιδιαίτερα επαχθής , παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων Δημόσιας Υγείας και ακριβώς γι’αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.
Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία και την Επιστήμη που έχει δημιουργηθεί σε τμήματα της κοινωνίας, για το κλίμα εφησυχασμού και υποτίμησης του κινδύνου , για τα προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία και την τεράστια απόκλιση από τον στόχο του 70% εμβολιαστικής κάλυψης στις αρχές του καλοκαιριού, για τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ευάλωτων και ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, Ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες, φυλακισμένοι κλπ).
Η Κυβέρνηση αγνόησε πλήρως την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για κλιμακούμενες πρωτοβουλίες της Πολιτείας, για εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης, για μέτρα ενθάρρυνσης του εκούσιου εμβολιασμού και κατέφυγε - χωρίς δικλείδες ασφαλείας στην έσχατη λύση της υποχρεωτικότητας.
Βρισκόμαστε ξανά σε φάση έξαρσης της πανδημίας και ουσιαστικά στην αρχή του 4ου επιδημικού κύματος, με ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις λόγω της πολύ μεταδοτικής «μετάλλαξης Δέλτα». Είναι γνωστά επίσης τα τεράστια κενά σε προσωπικό όλων των κατηγοριών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ. στα Π.Ι., στις ΤΟΜΥ, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούν καθημερινά η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία.
Η αναγκαστική απομάκρυνση από 1/9/2021 των ανεμβολίαστων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, από τα καθήκοντά τους, θα καταστήσει ακόμα πιο δραματικά τα προβλήματα στην αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών, στην επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, στην έγκαιρη ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων και ευπαθών ομάδων, στην κατ΄οίκον φροντίδα, στις υγειονομικές υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της χώρας και στην ικανοποιητική εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι συνολικά μέτρα σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΣΥ ενόψει της εφαρμογής της ρύθμισης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς και για την κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στόχο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες του 4ου επιδημικού κύματος;
2. Έχουν το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση σχέδιο μόνιμων προσλήψεων για την επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την κάλυψη των τεράστιων κενών στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;".