Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα της βελτίωσης της προστασίας των οφειλετών από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους αρκετές εταιρίες «προβαίνουν στη χρήση παράνομων, αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών, αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα, ασκούν ψυχολογική πίεση, εκβιάζουν, απειλούν ή προσβάλλουν τους δανειολήπτες ή τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντός τους». Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω εταιριών και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Θέμα: «Αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις»
Με το Ν. 3758/2009 θεσπίσθηκε το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Ειδικότερα εκεί καταγράφονται οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη δράση των συγκεκριμένων εταιρειών και προσδιορίζονται οι απαγορευμένες αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές. Επιπλέον, καθορίζονται οι κυρώσεις για τις παραβάσεις των διατάξεών του και ανατίθεται στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η εποπτεία της τήρησης των διατάξεων και η επιβολή των κυρώσεων.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών προβαίνουν στη χρήση παράνομων, αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών, αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα, ασκούν ψυχολογική πίεση, εκβιάζουν, απειλούν ή προσβάλλουν τους δανειολήπτες ή τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Για τις ανωτέρω συμπεριφορές έχουν διαμαρτυρηθεί ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ενημέρωσης, καταγγέλλοντας ότι αναγκάζονται να προβαίνουν στη χρήση παράνομων πρακτικών.
Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές αποδεικνύεται ανεπαρκές, καθώς οι εταιρείες που παραβιάζουν τις διατάξεις του δεν ελέγχονται αποτελεσματικώς και δεν τιμωρούνται, συνεχίζοντας ανενόχλητα τις παράνομες, “τοκογλυφικές” πρακτικές τους. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτελεσματική εφαρμογή και βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βράντζα Παναγιώτα
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Δημαράς Γεώργιος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θηβαίος Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Αννέτα
Καΐσας Γεώργιος
Καρακώστα Ευαγγελία (Έφη)
Καστόρης Αστέριος
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μπαλαούρας  Γεράσιμος
Μπαξεβανάκης Δημήτριος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ριζούλης Ανδρέας
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρίγος Αντώνιος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφύλλου Μαρία
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος