Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακήρυξε το 2018 «Έτος Μαθηματικών». Η μεγάλη αυτή επέτειος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του Παραρτήματος Τρικάλων.
Στο πλαίσιο αυτό το παράρτημα μας έχει διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων καθ’όλη τη διάρκεια του 2018.
Το πέρας των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει με την επιστημονική ημερίδα που έχει ως θέμα: «Ένας Αιώνας Γενική Θεωρία Σχετικότητας: Από τη Διαφορική Γεωμετρία στη Σύγχρονη Αστροφυσική» η οποία θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018και ώρα 11.00 π.μ.
Ομιλητής θα είναι ο Νικόλαος Στεργιούλας, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ.
Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από συγχωνεύσεις μελανών οπών και αστέρων νετρονίων, που αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν και μάλιστα έναν αιώνα μετά τη διατύπωσή της. Επίσης θα επισημανθούν τα μαθηματικά θεμέλια της θεωρίας και ειδικότερα η συμβολή της διαφορικής γεωμετρίας του Riemann στην επιτυχία της θεωρίας. Θα παρουσιαστούν τα σύγχρονα πειράματα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων καθώς και τα μελλοντικά διαστημικά πειράματα (αποστολή LISA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος). Τέλος, θα επισημανθεί ο ρόλος της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας στη Σύγχρονη Αστροφυσική
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του ομιλητή.
Ο Νικόλαος Στεργιούλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.
Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν στο Βερολίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των βαρυτικών κυμάτων, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Συμμετέχει στο επιστημονικό μέρος της διαστημικής αποστολής LISA (για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στο διάστημα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο κ. Στεργιούλας κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, όπου ζουν οι γονείς του.