Στην εκπαιδευτική ημερίδα που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το Επιμελητήριο Τρικάλων, παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και αξιοποίηση των αυτοφυών  αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) του ν. Τρικάλων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, στη σύντομη τοποθέτηση του, ανέφερε ότι βάσει της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωρούν οι εφαρμογές σε διάφορα κτήματα και η μοριακή ταυτοποίηση της ρίγανης, του σιδερίτη και άλλων, στο σύνολο έξι, αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της περιοχής του Κόζιακα, με απώτερο στόχο την πιστοποίηση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εξειδικευμένες επιστήμονες και ερευνήτριες Δρ. Ελένη Μαλούπα και Δρ. Αικατερίνη Γρηγοριάδου, οι οποίες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του 2017 από τις εργασίες που έγιναν σε κτήματα των διαφόρων παραγωγών της περιοχής μας και μίλησαν για τα προβλήματα που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Επίσης, παρουσίασαν καλές πρακτικές στην καλλιέργεια, παραγωγή, συλλογή, μετασυλλεκτική μεταχείριση και μεταποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Προς το τέλος της εκπαιδευτικής ημερίδας, οι εισηγήτριες δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα του ακροατηρίου, ετοίμαζαν ρόφημα με ελληνικά ΑΦΦ και ελαιόλαδο με αιθέρια έλαια ΑΦΦ, τα οποία διέθεσαν στο κοινό προς γευσιγνωσία.

Κλείνοντας ο κ. Γιαγιάκος ευχαρίστησε τις ερευνήτριες για την έως τώρα συνεργασία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα για συνεχή παρακολούθηση των καλλιεργητών με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργεια. 
Στο Portal του Επιμελητηρίου www.trikala-chamber.gr έχουν αναρτηθεί οι παρουσιάσεις των εισηγητριών.