«Ο κύριος σκοπός μας είναι να γνωρίσει το τρικαλινό κοινό την Καραγκούνικη φορεσιά που αποτελεί ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας πολιτισμού της μεγαλύτερης πληθυσμιακής μερίδας του νομού μας». Αυτά αναφέρει ο κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων και Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες», με αφορμή την έκθεση της καραγκούνικης φορεσιάς που φιλοξενείται στον χώρο του 5ου ΚΑΠΗ Τρικκαίων και θα διαρκέσει μέχρι 24 του μηνός.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια ενδυμασία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων της περιοχής, όπως και στον συγκερασμό επαγγελμάτων και οικονομικής ανάπτυξης της εποχής που λειτούργησε. Για τους παραπάνω λόγους επιδιώχθηκε, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης του νομού, στα πλαίσια του δυνατού, να ξεναγηθούν οι μαθητές όλων των σχολείων γιατί θεωρούμε, συνεχίζει, ότι τέτοιες γνώσεις για τη νεολαία μας αποτελούν σημαντική επένδυση στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η καραγκούνικη φορεσιά, στον νομό Τρικάλων, παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό οφείλεται, διευκρινίζεται, στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη. Έφταναν στα Γιάννενα και από κει στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. ‘Αλλωστε η Τρίκκη υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας (από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού) και αποτελούσε ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.
Η αίγλη και ωραιότητα της καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει και από την αντίληψη των ουδέτερων επισκεπτών της περιοχής, όπως και ξένων περιηγητών, οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό. Το ουδέτερο μάτι του ξένου τοπιογράφου Edward Lear που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 έως τις 26 Μαΐου 1849 και διερχόμενος τη διαδρομή από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του που τυχαία απολαμβάνει σε ένα Καραγκούνικο γάμο, παρατηρεί τις Καραγκούνες και περιγράφει την πολύχρωμη φορεσιά τους, χαρακτηρίζοντας αυτές ως τις ωραιότερες γυναίκες στην Ελλάδα.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» ιδρύθηκε το 1996 με πλούσια και ποικίλη δράση αναγνωρισμένη από όλους τους ενεργούς πολίτες και επίσημους φορείς. Το 2006 δημιούργησε Παράρτημα στο χωριό Φανερωμένη (Δήμος Φαρκαδόνας).Πρωταρχικός σκοπός του είναι η διάσωση του οποιασδήποτε μορφής λαογραφικού υλικού της περιοχής και η συνέχιση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται πλέον για 20 συνεχή χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά πρωτίστως στο χώρο της τοπικής μας κοινωνίας στην οποία εξ αρχής έχει δώσει προτεραιότητα.
Πηγή: ΑΠΕ
Eκθεση καραγκούνικης φορεσιάς στα Τρίκαλα
Τρίκαλα | 20 Απρ 2016, 16:04
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 5ου ΚΑΠΗ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.