Η μαθητική λογική, ως δομικό στοιχείο της παγκόσμιας σκέψης και προόδου, «σταθμεύει» στα Τρίκαλα. Στο Μουσείο Τσιτσάνη, το παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή, μέχρι τις 4 Μαρτίου εκθέτουν στοιχεία της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Και είναι η αφορμή αυτή η έκλθεση, για την επίσημη έναρξη των εορτασμών για το 2018 ως έτος μαθηματικών και στα Τρίκαλα.
Το πρωί της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018 στα εγκαίνια της έκθεσης, η κοσμοσυρροή μεγάλη, αφού τα μέλη της ΕΜΕ στα Τρίκαλα τίμησαν τον μέγιστο Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Μαζί του, τίμησαν και βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες σε διαγωνισμούς (μαθηματικών και ζωγραφικής με θέμα τα μαθηματικά).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δεν έκρυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά, συγκρίνοντας τον μέγιστο Έλληνα συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, με τον μεγάλο, τον παγκόσμιο μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή, σε επίπεδο άμεσης δημιουργίας και σκέψης. Παρότρυνε, δε, όλους να θυμηθούν τις μεγάλες επιτυχίες του νομού σε επίπεδο Ολυμπιάδων και παγκόσμιων διακρίσεων στα μαθηματικά, επισημαίνοντας τη σημασία της σύζευξης αγάπης και σκληρής δουλειάς για την επιστήμη αυτή.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος τρικύκλων κ. Κεφάλας αναφέρθηκε στις δράσεις για το τρέχον έτος και στη σημασία της έκθεσης, ενώ ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν, Τρικάλων κ. Χρ. Μπουλούμπασης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της μαθηματικής επιστήμης., Περισσότερα στοιχεία για την επιστήμη και τον Καραθεοδωρή έδωσε ο σχολικός σύμβουλος μαθηματικών κ. Δημήτριος Ντρίζος και ακολούθησαν οι βραβεύσεις, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη. Σε αυτή, η μοναδική σκέψη και οι δημοσιεύσεις του Καραθεοδωρή, η σχέση του με τον Αϊνστάιν, στοιχεία από την πολύπλευρη προσωπικότητά τα του και την προσφορά του στην Επιστήμη, εκτίθενται μέχρι τις 4 Μαρτίου 2018. Την έκθεση υποστηρίζει η Μουσειολόγος - Μουσειοπαιδαγωγός Χαρά Μαρκουλάκη (υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Καραθεοδωρή) που θα αναλαμβάνει την περιήγηση των επισκεπτών.
Για τις ομάδες μαθητών που το επιθυμούν, δύναται να διεξαχθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μαθαίνοντας για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που σχεδιάστηκε με την ευκαιρία της έκθεσης. Η περιήγηση έχει διάρκεια 45 λεπτά και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25. Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός θα πρέπει να χωριστεί μικρότερες ομάδες.
Λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιούνται 3εκπαιδευτικές επισκέψεις για κάθε πρωινή βάρδια και 1 κατά την απογευματινή (ώρες: 09:30 - 13:30 & 19:30 - 21:00).
Επειδή το ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις από πλευράς των σχολείων αναμένεται να είναι μεγάλο θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο https://goo.gl/forms/srnoPoJnuWvT8gBy2. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του παραρτήματος (www.emetrikala.gr)