«Να τελειώνουμε επιτέλους με τα σκαψίματα». Ο δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέει τα πράγματα απλά. Κυρίως όμως... κάνει τα πράγματα να φαίνονται απλά. Οταν, πέρυσι, η Cosmote κατέθεσε στον δήμο τα σχέδια για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε μια γειτονιά της πόλης, ο δήμαρχος είχε μια ιδέα.

«Σκέφτηκα ότι παράλληλα ξεκινάμε στην πόλη έργα ύδρευσης. Γιατί να μη συνδυάσουμε τα δύο έργα;», λέει στην «Κ».

Κάπως έτσι, στις 25 Ιουλίου 2019, ο Δήμος Τρικκαίων, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), η Cosmote και η τεχνική εταιρεία ΠΑΛΜΟΣ, που θα κατασκευάσει έργο της ΔΕΥΑΤ, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και χάραξαν κοινή στρατηγική.

Με αφορμή τα δύο νέα μεγάλα έργα ύδρευσης που ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινά για την αλλαγή του συνόλου του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων (μέσω του «Φιλόδημου Ι» και με προϋπολογισμό 15,5 εκατ. ευρώ), οι εμπλεκόμενοι φορείς συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Τρικκαίων και συμφώνησαν το αυτονόητο: να γίνουν όλα τα έργα ταυτόχρονα, ώστε να μη σκαφτεί δύο και τρεις φορές η πόλη.

Στόχος της σύμπραξης είναι, αφενός να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή των πεπαλαιωμένων δικτύων, αφετέρου να γίνουν τα Τρίκαλα η πρώτη πόλη που, σε ευρεία κλίμακα, θα έδινε ταχύτητες Gbps στα σπίτια, χάρη στο δίκτυο οπτικών ινών που θα υλοποιείτο παράλληλα με τα νέα δίκτυα ύδρευσης.

«Θεώρησα ότι επρόκειτο για χρυσή ευκαιρία», λέει ο κ. Παπαστεργίου.

«Τα έργα ύδρευσης αφορούν όλη την πόλη, φθάνουν σε κάθε σπίτι. Δεν είναι, για παράδειγμα, φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, ξεκινούσαν τα έργα για οπτική ίνα στα σπίτια, όχι απλώς μέχρι τα ΚΑΦΑΟ. Φτιάχνοντας με ένα σκάψιμο όλα τα έργα, μπορούμε να επιμερίσουμε τα κόστη. Παράλληλα, μπορούμε έτσι να εξαπλώσουμε το δίκτυο των οπτικών ινών, ελαχιστοποιώντας το κόστος και την ταλαιπωρία για τους κατοίκους. Σε όλη την Ελλάδα, ο κάθε ένας έρχεται και σκάβει χωρίς να συνεργάζεται με τον προηγούμενο και τον επόμενο, με αποτέλεσμα τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες».

Αρχικά, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Δήμου Τρικκαίων και Cosmote και στη συνέχεια ακολούθησαν διαβουλεύσεις για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

«Είχε εντολή η ΔΕΥΑΤ να βρει τους τρόπους που θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό πραγματικότητα. Οταν υπάρχει η βούληση, βρίσκεται πάντα ο τρόπος», επισημαίνει ο δήμαρχος. Σε αυτή τη φάση, βρίσκονται σε επαφή οι τεχνικές εταιρείες για την υλοποίηση των έργων.

«Στόχος, να γίνουμε η πρώτη πόλη που θα έχει σε όλο της το εύρος οπτικές ίνες. Αυτή την πρακτική μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις και να έρθουν οι Αρχές σε επικοινωνία με τον όποιο πάροχο. Και να τελειώνουμε με τα σκαψίματα».

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)