Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου δυο τμήματα της Α’ τάξης, το Α1 και το Α2 του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας.
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της μαθήτριας Ευαγγελίας Κατσιούλη «μόλις φτάσαμε μας υποδέχτηκαν στο ΚΠΕ, όπου έγινε ενημέρωση για τα αξιοθέατα της περιοχής και την σπουδαιότητα της ιστορικής Τσαριτσάνης για την περιοχή της Θεσσαλίας.
Η κωμόπολη άνθισε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με πληθυσμό δέκα χιλιάδων κατοίκων. Την περίοδο αυτή αναπτύσσεται η βιοτεχνία και το εμπόριο.
Κύρια απασχόληση των κατοίκων αποτελεί η μεταξοκαλλιέργεια και η υφαντουργία, που έκανε τα νήματα και τα υφαντά να γίνονται ανάρπαστα στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα στη Βιέννη, Βουδαπέστη και τη Λειψία.
Έπειτα επισκεφτήκαμε την ιστορική μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της Ελασσόνας, που λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο.
Η ξενάγηση μας συνεχίστηκε στην γραφική Τσαριτσάνη με επίσκεψη στην ιστορική ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟ ΣΧΟΛΗ που ήταν η μοναδική σχολή στη Θεσσαλομακεδονία την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Σ’ αυτό το πνευματικό κέντρο, όπως χαρακτηρίσθηκε εκείνη την εποχή, δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί της εποχής. Σήμερα λειτουργεί σαν Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις. Στην αυλή του σχολείου είδαμε και το πιο μεγάλο και αιωνόβιο κυπαρίσσι της Ελλάδας!
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα δρομάκια της πόλης, όπου είδαμε τον πύργο του Μαμτζιουρίδη που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα όχι μόνο σαν κατοικία των τοπικών αρχόντων αλλά και για να προστατεύει τους ντόπιους από τις επιθέσεις διάφορων ληστών.
Εντύπωση μας έκαναν οι υπόγειες στοές, και όπως μας είπε ο κύριος Ανδρέας Γκανάτσιος, ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. ήταν κρυφές διέξοδοι διαφυγής, κατασκευασμένες επί τουρκοκρατίας, και διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας.
Έπειτα μεταβήκαμε στη Λάρισα. Εκεί περιηγηθήκαμε στους αρχαιολογικούς της χώρους και στα σημεία που έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, στο φρούριο, στο Μύλο του Παππά, στο αρχαίο θέατρο και μάθαμε πολλά για την πολύχρονη ιστορία της πόλης.
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έκλεισε με ελεύθερο χρόνο για φαγητό. Γυρίσαμε στα Τρίκαλα γεμάτοι νέες εικόνες και όμορφες εμπειρίες."