Περιβαλλοντική πρωτοπορία στον Δήμο Τρικκαίων, με κυρίαρχο «όχημα» την κομποστοποίηση. Η ΠΑΔΥΘ ΑΕ, (Διαδημοτική εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία) και ο Δήμος Τρικκαίων, συνεργάζονται για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνθηκαν ήδη σε σχολεία, 20 εκ των οποίων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και θα μετάσχουν στο σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα. Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση. Σε αυτή θα μετάσχουν εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα και θα παραλάβουν κάδο κομποστοποίησης.
Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και κατ’ επέκταση και στο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας), προβλέπεται υποχρεωτικά η ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης στα νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό εξάλλου προβλέπεται χρηματοδότηση για τη δράση αυτή, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο Δήμος Τρικκαίων εξασφάλισε για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος 224 κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί σε περίπου 2000 επιπλέον νοικοκυριά.
Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διανεμηθούν τέσσερα (4) διαφορετικά είδη κάδων, προκειμένου να αξιολογηθεί τόσο η ποιότητα, όσο και η λειτουργικότητα του κάθε κατασκευαστή.
Τι είναι κομποστοποίηση
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία απόβλητα τροφών και τροφίμων (φρούτα, λαχανικά κλπ) και τα απόβλητα κήπου (φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ). Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία της φύσης να μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα, γνωστό και ως compost.
Στους κάδους θα μπορούν να τοποθετούνται υλικά όπως:
Υπολείμματα λαχανικών ωμά ή βρασμένα όχι όμως μαγειρεμένα που προκύπτουν κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως κοτσάνια, φύλλα, ξύσματα, φλούδες, ρίζες, υπολείμματα φρούτων, όπως φλούδες, υπόλοιπα σάρκας καρπού με τα κουκούτσια και κοτσάνια καθώς επίσης υπολείμματα καφέ, υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης, φίλτρα καφετιέρας, αλεύρι, ρύζι, δημητριακά, αυγά (το τσόφλι θρυμματισμένο),ξηροί καρποί και το περίβλημα αυτών, ελαιοπυρήνας (κουκούτσι ελιάς), υπολείμματα κηποτεχνίας (φρεσκοκομμένα φύλλα, κομμένο γκαζόν), άχυρο, υπολείμματα επεξεργασίας φυσικού ξύλου (πριονίδι, ροκανίδι), στάχτη καυσόξυλων.
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά το 70% περίπου των οικιακών αποβλήτων (κουζίνας και κήπου) μπορούν να εισέλθουν στη διαδικασία της κομποστοποίησης και να μην ακολουθήσουν το δρόμο προς τους κάδους αστικών αποβλήτων.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.