Τα λόγια περιττεύουν στην Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Ο Δήμος Τρικκαίων όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου με πράξεις οργανώνει τη βελτίωση των υποδομών και της προσβασιμότητας για τους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. Χθες το πρωί, ανήμερα της τιμητικής αυτής ημέρας, ο Δήμος διοργάνωσε μια βόλτα στην πόλη. Αλλά όχι οποιαδήποτε βόλτα. Μια περιήγηση σε σημεία, στα οποία ένας πολίτης με κινητικά προβλήματα αδυνατεί να διασχίσει με το αμαξίδιό του, όσο σύγχρονο κι αν είναι αυτό και με δεδομένες συμπεριφορές .
Ο ίδιος ο Δήμος, με τη συνεργασία της Ομάδας Εθελοντών, ΑμεΑ, της διευθύντριας και εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου, μελών του Συλλόγου Κωφαλάλων, κατέγραφε τα προβλήματα σε πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες… Διαπιστώθηκε το αυτονόητο: παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, τις νέες ράμπες, την αλλαγή νοοτροπίας, την ευαισθητοποίηση, λείπουν ακόμη πολλά.
Λείπουν, η ορθή κλίση στις ράμπες, η βελτίωση πεζοδρομίων, οι παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία, ενώ εμπόδια θέτουν και πολίτες (ποδήλατα, μηχανάκια, εμπορεύματα κα.). Στο κέντρο των Τρικάλων η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με ορθότερες κλίσεις, ισόπεδα με τον δρόμο πεζοδρόμια, επαρκή σχετικά χώρος.
Αλλά ο Δήμος δεν επαναπαύεται.
Οπως δήλωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η κινητοποίηση είναι άμεση.
- Ηδη βελτιώνονται πεζόδρομοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.
- Μελετώνται ήδη αλλαγές και παρεμβάσεις σε σημεία που χρήζουν βελτιώσεων.
- Η εργολαβία για τα πεζοδρόμια δημοπρατείται το 2017. Σε αυτή, με προϋπολογισμό περίπου 100.000 ευρώ, περιλαμβάνονται εργασίες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ
- Στις παιδικές χαρές που υλοποιούνται επίσης εντός του 2017, συμπεριλαμβάνεται πρόνοια για κατασκευή μίας, αποκλειστικά για ΑμεΑ.
- Δημιουργείται περιπατητική περιηγητική διαδρομή για ΑμεΑ στα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης.
«Μια τέτοια ημέρα, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, δεν χρειάζονται ευχολόγια, αλλά πράξεις. Από όλους μας».
ΥΓ: Σε όλη τη διάρκεια της δράσης, συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Κωφών. Χωρίς κινητικά προβλήματα, αλλά με έντονη διάθεση αλληλεγγύης, θέλησαν να
επισημάνουν το τραγικό: δεν υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες στα Τρίκαλ, ούτε ένας υπάλληλος που να γνωρίζει τη γλώσσα τους, ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν…