Στην πόλη των Τρικάλων σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και την απαραίτητη διαμόρφωση του χώρου, για την αποφυγή του συνωστισμού και την προστασία των συμμετεχόντων, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 θα τελεσθεί διπλή ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.
Συγκεκριμένα το απόγευμα η πρώτη Ακολουθία θα τελεσθεί από 4:30 έως 6:00 και η δεύτερη από 6:30 έως 8:00.
Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς, με ασφάλεια, να παρίστανται και να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην Ακολουθία.
Στα χωριά της Επαρχίας μας η Ακολουθία του Ακαθίστου θα τελεσθεί από τις 6:30 το απόγευμα.
Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να παρακολουθήσουν ζωντανά την Ακολουθία της Ε΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Θεοτόκο, ραδιοφωνικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ» μέσω της συχνότητος των 102 F.M. και διαδικτυακά.
Επιπλέον, και μέσα από την ιστοσελίδα και το διαδικτυακό κανάλι της στο You Tube: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ
Ακάθιστος Ύμνος: Το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής
Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση.
Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος.
Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).
Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ).
Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.