Για μείωση του χρέους κατά 17 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νυν δημοτική αρχή κάνει λόγο ο δήμαρχος κ. Δημ. Παπαστεργίου μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Μείωση του χρέους του Δήμου Τρικκαίων κατά 17 εκατ. ευρώ και κατά 3,3 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο! Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώθηκαν κατά τη συζήτηση έγκρισης απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Τρικκαίων για το οικονομικό έτος 2017.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνυπολογίζοντας και τα νεότερα στοιχεία, μέχρι 31 Αυγούστου 2018 (πριν λίγες ημέρες), το χρέος μειώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ, από 43 εκατ. ευρώ περίπου, όταν η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε την ευθύνη διοίκησης, το 2014.

Ταυτόχρονα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον νυν και την τέως αντιδημάρχους Οικονομικών κ.κ. Ρόμπο και Αυγέρου – Κογιάννη, το 2017 ο Δήμος Τρικκαίων μείωσε πέρυσι το χρέος κατά 3,3 εκατ. ευρώ (από 32.489.076,90 το 2016, σε 29.117.698,38 το 2017).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε, το πολιτικό περιβάλλον αυτής της μείωσης: με δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, με capital controls, με 65% μείωση επιχορηγήσεων από το κράτος στους Δήμους, με χώρα στα όρια της πτώχευσης. Αλλά εμφανίστηκε στο τέλος της ομιλίας του σίγουρος, ότι ο Δήμος Τρικκαίων, με τη συγκεκριμένη ασκούμενη πολιτική που ακολουθεί, θα μηδενίσει το χρέος σε περίπου 6 – 8 χρόνια.
Τα έργα και τα χρέη
Ο κ. Παπαστεργίου συσχέτισε τη μείωση του χρέους με τα έργα. Και αναρωτήθηκε, τι θα συνέβαινε, αν  δεν πληρωνόταν το χρέος στις τράπεζες και όλα αυτά τα χρήματα (17 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια) δίνονταν για έργα. Από τη μια «δεν θα μιλούσαμε για άλλον δήμο πέρα από τον Δήμο Τρικκαίων σε επίπεδο έργων επενδύσεων και προγραμμάτων». Από την άλλη, όμως, το χρέος θα αυξανόταν και θα μετακυλιόταν στις επόμενες γενιές, ενώ ήδη αποτυπώνεται  σε έλλειψη έργων, υποδομών και αναγκαίων έργων.
«Κάναμε πάρα πολλά»
Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής: «δεν κάναμε πολλά, κάναμε πάρα πολλά τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εποχή που ζούμε και των χρημάτων που είχαμε να διαχειριστούμε». Και απόδειξη αυτού, είναι το ότι τα χρήματα για τα τοκοχρεολύσια σε ετήσια βάση είναι διπλάσια από τα χρήματα που μένουν για έργα! Επομένως, μόνη πηγή εσόδων για έργα είναι η πλήρης αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Τρικκαίων συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σε άντληση πόρων από αυτές τις πηγές.
Σημαντικό όφελος
Αυτή η μείωση χρέους, αυτός ο «καλύτερος δρόμος για τον Δήμο», ωφελεί ήδη: έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα προς τους προμηθευτές, «αφού δεν φοβούνται να δώσουν υλικά και υπηρεσίες στον Δήμο». Παρότι εμφανίζονται οφειλές περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, το 1 εκατ. ευρώ αφορά στη ΔΕΥΑΤ, τα υπόλοιπα πληρώθηκαν και πλέον, οι πραγματικές οφειλές είναι περίπου 400.000€  για τρέχουσες ανάγκες. «Ο Δήμος εξοφλεί σε 45 ημέρες» ανέφερε με έμφαση. Επανακτήθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου, σημείωσε, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, μαζί με τις προηγούμενες πολύ δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
Εσοδα
Αναφορικά με τα έσοδα, τόνισε ότι είναι «η πρώτη χρονιά κατά την οποία δεν έχουμε αυξήσεις απαιτήσεων τρίτων προς τον Δήμο. Από τους αριθμούς συνάγεται ότι οι οφειλές από 19,499 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε 18,591 εκατ. ευρώ. Και σημείωσε ότι ο Δήμος κινήθηκε για τη διασφάλιση των εσόδων του, τόσο από τη δημοτική περιουσία όσο και από άλλες πηγές.
Αντιπολίτευση
Η κριτική της αντιπολίτευσης εστίασε σε επί μέρους ζητήματα του απολογισμού ή συνολικότερα στην οικονομική πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ότι η παράταξή του ψηφίζει μεν τον ισολογισμό, αλλά όχι τον απολογισμό. Ο κ. Καΐκης ζήτησε διεκδίκηση οφειλομένων από το κράτους στους Δήμους, καθώς γίνεται διαχείριση της φτώχειας. Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στον δημόσιο διάλογο εισέρχεται το ότι οι Δήμοι προορίζονται για φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ο κ. Χατζηγάκη ψήφισε «παρών», μιλώντας για ανυπαρξία δημοτικών έργων και των εισπράξεων που πρέπει να γίνουν, ενώ ο κ. Μητσιούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ψηφίζοντας επίσης παρών.