Τα στοιχεία είναι τα εξής: Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με φοιτητές/τριες πολυτεχνικών σχολών για παθητικό κτήριο, που θα στεγάσει νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την καινοτομία και το περιβάλλον.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της νέας δράσης του Δήμου Τρικκαίων για την επίδραση της καινοτομίας στους νέους και τις νέες.
Τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και το ΕΙΠΑΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου), στο οποίο προεδρεύει ο επίσης τρικαλινός Στέφανος Παλλαντζάς. Απευθυνόταν, δε, σε φοιτητές/τριες Πολυτεχνικών Σχολών και υπήρξαν 150 συμμετοχές, μοιρασμένες σε 26 ομάδες
Θέμα του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός ενός υφιστάμενου κτηριακού συγκροτήματος αποθηκών στα Τρίκαλα (επί της οδού Καλαμπάκας) και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο χώρο φιλοξενίας νεοφυών και spinoff επιχειρήσεων.
Στο κτήριο στόχος είναι, όχι μόνο να υπάρχει μηδενική ή ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και να παράγεται ενέργεια, με άπειρα οφέλη για το περιβάλλον.
Στον νέο χώρο θα στεγαστούν νεοφυείς επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους που θα προσφέρουν νέες ιδέες στα Τρίκαλα, για νέες πρακτικές: αγροδιατροφή, τεχνολογία, καινοτόμες δραστηριότητες, ορισμένες από αυτές τις πρακτικές.
Η έλευση νέων επιστημόνων στον Δήμο Τρικκαίων δημιουργεί το έδαφος για προώθηση και υλοποίηση ιδεών και πρακτικών, από πολίτες που θα επιλέξουν, όχι απλώς να μεταφέρουν τις ιδέες τους, αλλά και να εργαστούν και να παραμείνουν στα Τρίκαλα.
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των συμμετεχόντων/ουσών στον διαγωνισμό, όπου εξηγήθηκαν τεχνικά ζητήματα.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, συζήτησε με φοιτητές/τριες και νέους/ες επιστήμονες/ισσες, για το μέλλον αυτής της προσπάθειας. Εδωσε έμφαση σε μια πόλη κλιματικά ουδέτερη, με ένα παθητικό κτήριο που είναι το ίδιο καινοτόμο ως ιδέα, ως κατασκευή, και ως χώρος για ανάπτυξη και φιλοξενία καινοτόμων δράσεων.