Στα οφέλη για τους δημότες του αλλά και τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο από το γεγονός ότι ο δήμος Τρικκαίων μετεξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε πρωτοπόρα «έξυπνη πόλη» στην χώρα μας μέσα από την ανάπτυξη των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), αναφέρεται στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων μέσω της προγραμματικής συμφωνίας που σύναψε με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με την ανάπτυξη σειράς εφαρμογών που προβλέπονται στην πιλοτική ανάπτυξη του 5G δικτύου, όπως αυτές της Έξυπνης Στάθμευσης και Φωτισμού, της χρήσης αισθητήρων στην αγροτική παραγωγή κ.α. ο Δήμος Τρικάλων μπορεί να λειτουργήσει ως «ομπρέλα», να προσφέρει ιδέες, λύσεις, εφαρμογές και στη συνέχεια, οι πολίτες αλλά κι ο επιχειρηματικός κι εμπορικός κόσμος να «πατούν» σε αυτές, να τις χρησιμοποιούν, να επεξεργάζονται και να υλοποιούν ιδέες που μπορούν και αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. «Στα Τρίκαλα θα βρεθούμε κατά τα φαινόμενα στην περίεργη θέση να έχουμε πιο γρήγορες ασύρματες από ενσύρματες επικοινωνίες!», προσθέτει.
Τέλος, ο δήμαρχος Τρικκαίων:
-Αποσαφηνίζει πως με αυτή την πρωτοβουλία δημιουργούνται έσοδα για το Δήμο.
-Αποτυπώνει τον «οδικό χάρτη» βάσει του οποίου μπορεί κάθε δήμαρχος να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαπαστεργίου, στην aftodioikisi.gr:
Κε Παπαστεργίου ξεκινά άμεσα στο Δήμο Τρικκαίων η πιλοτική ανάπτυξη των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τι σημαίνει αυτό για τους δημότες σας αλλά και τις ίδιες τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις του Δήμου σας;
Στα Τρίκαλα θα βρεθούμε κατά τα φαινόμενα στην περίεργη θέση να έχουμε πιο γρήγορες ασύρματες από ενσύρματες επικοινωνίες! Συνεπώς θα μπορούμε να γευτούμε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες πλοήγησης με χαμηλό έως μηδενικό latency για τις καθημερινές μας ανάγκες δικτύωσης. Παράλληλα θα μας δώσουν δυνατότητες που μέχρι σήμερα μόνον πάνω από Wifi είχαμε, και τις οποίες χρειαστήκαμε σε απαιτητικά projects όπως αυτά της αυτοματοποιημένες οδήγησης που με μεγάλη επιτυχία τρέξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά θα εκτινάξει τις δυνατότητες χρήσης cloud υπηρεσιών, streaming πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ. Για μένα το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί άμεσα ένα τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας με επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δοκιμάσουν εφαρμογές που απαιτούν αντίστοιχες ταχύτητες, για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα με δικές μας δαπάνες στη δημιουργία του σχετικού πόλου καινοτομίας, με έμφαση στην αγροδιατροφή και τον πρωτογενή τομέα.
Με αυτή σας την επιλογή ενισχύετε αναμφισβήτητα τα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής δυναμικής και φυσιογνωμίας του Δήμου σας. Σίγουρα όμως θα απαιτηθεί κάποιος εξοπλισμός και κάποια έξοδα τοποθέτησης και συντήρησής του… Να υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη των απαιτούμενων ειδικών εφαρμογών θα έχει κάποιο κόστος για τους δημότες σας;
Κανένα. Δεν έχουμε προσθέσει χρήματα σε βάρος των δημοτών, είτε μέσω δημοτικών τελών είτε μέσω άλλης φορολογίας, άμεσης ή έμμεσης. Κι αυτό συνέβη, επειδή συνεργαστήκαμε άψογα με εταιρείες (οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ελληνικές), που ενστερνίστηκαν το όραμα αλλά και τη διάθεση για αλλαγή, μαζί μας. Ως προς τις εφαρμογές που μέχρι σήμερα έχουμε στήσει, τα έξοδα ήταν ελάχιστα, ενώ ως προς το 5G το κόστος θα επιβαρύνει τους operators του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Χρέος μας είναι να τους βοηθήσουμε σε καθημερινής φύσεως προβλήματα αλλά και να τους υποδείξουμε τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας, οι οποίες ψάχνουν λύσεις μέσω της ευρυζωνικότητας.
Το μόνο έξοδο που κάναμε και για το οποίο δεν μετάνιωσα καθόλου, ήταν τα χρήματα που φέτος δώσαμε για να εξοπλίσουμε όλα τα σχολεία των Τρικάλων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) με κιτ ρομποτικής και προγραμματισμού (Lego WeDo και Mindstorms, Arduino, Raspberry κλπ). Από το ενδιαφέρον των καθηγητών τους να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία αλλά -κυρίως- από το ενδιαφέρον των παιδιών για τις απίστευτες δυνατότητες του προγραμματισμού, αποσβέσαμε την «επένδυσή», από τις πρώτες ώρες!
Κατά την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου 5ης γενιάς (5G) υπάρχει ήδη κάποιο συγκεκριμένο πλάνο παροχής υπηρεσιών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης; (π.χ. έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων…)
Η προγραμματική συμφωνία για το 5G ανάμεσα στον Δήμο, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και την e-trikala ΑΕ, προβλέπει εφαρμογές τις οποίες, όλες, λίγο πολύ ήδη έχουμε στήσει, όπως:
- Έξυπνη Στάθμευση
- Έξυπνο Φωτισμό
- Ασύρματη Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
- Συλλογή και Ανάλυση Δεδομένων
- Λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.
- Λύσεις για την αγροτική παραγωγή με χρήση αισθητήρων και γεωργία ακριβείας
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready.
Και το πιστεύουμε, επειδή ήδη κάνουμε δράσεις για όλα αυτά, μέσω του Smart Trikala. Δοκιμάζουμε και αναδεικνύουμε τις καλές αλλά και τις κακές πρακτικές αφού δεν δουλεύουν όλες μας οι εφαρμογές με την ίδια επιτυχία. Αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίζουμε το πρόβλημα και να αναζητούμε τη λύση, αφού μέχρι σήμερα, πολλές φορές, πήγαμε ανάποδα. Είχαμε την όποια «λύση» και μετά ψάχναμε να βρούμε το πρόβλημα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σπατάλες πόρων και αξιοπιστίας.
Προσανατολίζεστε και στην ανάπτυξη κάποιων εφαρμογών με εμπορικό χαρακτήρα; Προσβλέπει δηλαδή ο Δήμος σε μια «έξυπνη» ενίσχυση των εσόδων του ή μόνο να καταστήσει τα Τρίκαλα μια καθόλα «έξυπνη πόλη»;
Δεν διαφωνώ με την έννοια του Δήμου επιχειρηματία, όμως -ας μην κρυβόμαστε- μέχρι σήμερα τα επιτυχημένα παραδείγματα του μοντέλου αυτού αποτελούν την εξαίρεση και όχι κανόνα.
Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο ως αρωγός και όχι ως βασικός παίκτης. Αυτό κάνουμε πχ. με τη μελέτη που ετοιμάζουμε για τα «Ανοιχτά κέντρα εμπορίου», όπου με τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων κατεβάζουμε μία εξαιρετική πρόταση, όπου φυσικά «κουμπώνουμε» ασύρματη τεχνολογία και apps τα οποία εδώ και ένα χρόνο ήδη δοκιμάζουμε.
Αυτό κάνουμε με το Επιμελητήριο Τρικάλων, συμμετέχοντας ενεργά στον πρώτο Ενιαίο τουριστικό φορέα σε επίπεδο Νομού, τον πρώτο DMO.
Έσοδα για τον Δήμο εκτός από τα άμεσα, είναι και τα έμμεσα, αυτά που προκύπτουν από την αύξηση του πλούτου της τοπικής κοινωνίας. Και μάλλον τα δεύτερα είναι πιο σημαντικά.
Ο Δήμος παράλληλα οφείλει να λειτουργεί ως «ομπρέλα», να προσφέρει ιδέες, λύσεις, εφαρμογές και στη συνέχεια, οι πολίτες να «πατούν» σε αυτές, να τις χρησιμοποιούν, να επεξεργάζονται και να υλοποιούν ιδέες.
Όπως ακριβώς κάνουμε με το σχέδιο «Ασκληπιός». Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Recharging the youth» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου μαζί με το Πανεπιστήμιο Rutgers και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προσφέρουμε για τρία χρόνια εκπαίδευση στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών σε νέους αγρότες ή ομάδες παραγωγών. Το αν οι νέοι αγρότες προχωρήσουν και σε ποια έκταση σε εμπορική αξιοποίηση, είναι θέμα που άπτεται κι άλλων παραγόντων. Ο δήμος όμως οφείλει να είναι αρωγός σε προσπάθειες ανάπτυξης.
Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πλήρους ανάπτυξης του 5G δικτύου; Ξέρουμε ότι μόλις τις προηγούμενες μέρες πήρατε το πράσινο φως της πιλοτικής εφαρμογής από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από συνάντησή σας και με το γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασ. Μαγκλάρα.
Η συνάντηση που έγινε με τον κ. Μαγκλάρα ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση όλων των πλευρών, κατά την οποία καθορίσαμε τη γενική στρατηγική, με έμφαση στο γεγονός ότι δεν πρέπει -προς το παρόν- να δημιουργήσουμε υπέρμετρες προσδοκίες. Σίγουρα όχι πριν γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Επειδή ο κύριος λόγος πλέον πέφτει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες θα προβούν σε σημαντικές επενδύσεις, το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί πρώτα από αυτές, σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος πάντως στα Τρίκαλα δεν είναι να αναπτύξουμε μία πιλοτική εφαρμογή αλλά να πάμε κατευθείαν σε μία κανονική και πλήρως λειτουργική εγκατάσταση δικτύου 5G.
Μην ξεχνάμε ότι στην αγορά σήμερα δεν υπάρχουν καν συσκευές που υποστηρίζουν το 5G!
Είστε από τους πρωτοπόρους δήμους που έχετε ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «έξυπνες πόλεις». Τι πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος για να κάνει την πόλη του «έξυπνη»;
Να αλλάξει τη δική του νοοτροπία πρώτα και μετά τη νοοτροπία των πολιτών του. Δεν πιστεύω στην ευθεία μετάφραση του «Smart City» σε «Έξυπνη πόλη». Δεν πιστεύω δηλαδή πως μία πόλη είναι έξυπνη επειδή απλώς έχει 5G, αισθητήρες ή εφαρμογές.
Πιστεύω στην έννοια της «Σύγχρονης πόλης». Η σύγχρονη πόλη εμπεριέχει την έξυπνη πόλη. Εμπεριέχει την τεχνολογία, αλλά και την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα. Το δωρεάν wifi αλλά και το delivery πιστοποιητικών. Τις πλούσιες εκδηλώσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη, αλλά και τη στήριξη στους πρόσφυγες. Τον σεβασμό στις διαβάσεις πεζών αλλά και την ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου.
Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων, ο σύγχρονος Δήμος Τρικκαίων, ενσωματώνει και συγκεφαλαιώνει τις επιμέρους ανάγκες των πολιτών, υλοποιώντας ανά τομέα σημαντικά προγράμματα.
Και το βασικότερο…. Μία σύγχρονη ελληνική πόλη, δεν μπορεί να περιορίζεται στο να αλλάζει λάμπες και να κλείνει λακκούβες. Οφείλει να ασχοληθεί με την παιδεία, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον άνθρωπο.
Ναι, η τεχνολογία βοηθά και μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και ασφαλέστερη, να δημιουργήσει αξία και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευμημερία Αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Δεν ντρέπομαι να το λέω, παρότι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός!
Το μυστικό βρίσκεται στο κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε. Και στα Τρίκαλα είμαστε!
aftodioikisi.gr