Φρένο στις αντιδράσεις που αφορούν τις περικοπές της κρατικής ενίσχυσης προς τους δήμους βάζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Οπως διευκρινίζει, η περικοπή της τάξεως του 60% που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αφορά τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) που οι δήμοι λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται η παρακράτηση του 60% του ποσού που δίνεται στους δήμους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα των δήμων προκειμένου να υπάρχει μια δικαιότερη κατανομή αυτών των πόρων, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή επωφελούνται μόνο κάποιοι δήμοι», τονίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα «ληξιπρόθεσμα» αφορούν πόρους που δίδονται προς τους δήμους προκειμένου να αποπληρώσουν οφειλές του παρελθόντος, οι οποίες προκύπτουν ξαφνικά και δεν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των δήμων.
Τις περισσότερες φορές τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιούνται για την εξόφληση οφειλών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να εκκρεμούν για πολλά χρόνια.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Τρικκαίων πρόσφατα βρέθηκε να οφείλει 900.000 ευρώ εφόσον τελεσιδίκησε υπόθεση η οποία εκκρεμούσε από το 1998.
Στο άρθρο 69 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, προβλέπεται ότι το κράτος θα κρατήσει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων και των Περιφερειών, την ετήσια δηλαδή επιδότηση που δίνει στους δήμους, το 60% από τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν για ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2020 ώστε να πληρωθούν οφειλές προς τρίτους. Η παρακράτηση διενεργείται από το έτος 2022.
Πάντως, ήδη το υπουργείο Εσωτερικών από τις αρχές Ιουνίου είχε ανακοινώσει ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν 92 εκατομμύρια ευρώ σε 84 δήμους για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Στην ίδια ανακοίνωση υπήρχε επίσης η επισήμανση ότι από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), αρχής γενομένης από 1/1/2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθούν επιπλέον χρήματα των προβλεπόμενων συνολικά 200 εκατομμυρίων για ληξιπρόθεσμα καθώς το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του σχετικού καταλόγου.
«Το πλαίσιο για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι τα χρήματα αυτά δίνονται στους δήμους όταν δεν μπορούν να τα καταβάλουν από τους προϋπολογισμούς τους.
Είναι σημαντικό να βλέπουμε τις ανάγκες ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός ενός δήμου, αλλά από την άλλη να τηρούνται συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά κριτήρια» τονίζει ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι «η Αυτοδιοίκηση έχει συρρικνώσει πολύ το χρέος της και αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται».
Τάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)