Σταθερά στον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκονται πλέον τα Τρίκαλα, από τα μέσα του Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό των στοιχείων, που σε καθημερινή βάση συλλέγει και επεξεργάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως έχουν δηλωθεί και καταγραφεί από την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ της 5ης Υ.Π.Ε., τον Αύγουστο στον νομό Τρικάλων εντοπίστηκαν 25 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα. 

19 από αυτά αφορούσαν σε κρούσματα στα Τρίκαλα, ενώ τα υπόλοιπα 6 στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, εντοπισμένα κυρίως στο χωριό του Γριζάνου. 

Αν και στις πρώτες τρεις ημέρες του Σεπτεμβρίου δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα, στην συνέχεια δυναμική καταγράφεται η κυκλοφορία του κορωνοϊού με 29 νέα κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί από την 1-12 Σεπτεμβρίου. 

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της καθημερινής καταγραφής τριψήφιου αριθμού νέων περιστατικών  covid-19 στην Ελλάδα, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στα Τρίκαλα καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα!

Αναλυτικά, τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, όπως ανακοινώνονται κάθε ημέρα είναι τα εξής: 

1/9: 0 - 2/9: 0 - 3/9: 0 - 4/9: 1 - 5/9: 2 - 6/9: 2 - 7/9: 3 - 8/9: 4 - 9/9: 11 - 10/9: 2 - 11/9: 2 - 12/9: 2

Η Π.Ε. Τρικάλων κατατάσσεται στην δεύτερη θέση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, καταγράφοντας σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.  

Η μοναδική περιοχή του νομού που παραμένει «καθαρή» από τον ιό είναι ο Δήμος Πύλης, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται νέα κρούσματα και στον Δήμο Μετεώρων. 

Η αυξητική πορεία που παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παραμένει ίδια μέχρι σήμερα, αφού λίγο πριν τα μισά του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων περιστατικών covid-19 είναι μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε σε ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο. 

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά δεν είναι μεγάλος, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το protothema.gr, τα Τρίκαλα συγκαταλέγονται στις 14 περιφέρειες της Ελλάδας, όπου η μετάδοση του ιού πλέον κινείται με ταχύτητα. 

Η καταγραφή των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην περιοχή των Τρικάλων με αρκετά από αυτά να είναι χωρίς επιδημιολογική σύνδεση με προηγούμενα επιβεβαιωμένα, αποτελεί ένα γεγονός που εύλογα προκαλεί ανησυχία. 

Παρ΄όλα αυτά, θετικό στοιχείο αποτελεί μέχρι σήμερα η απουσία εστίας μετάδοσης του ιού, καθώς οι ιχνηλατήσεις που ακολούθησαν του εντοπισμού κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους όπως σχολεία και δομές υγείας, κατάφεραν να σταματήσουν την ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την περιοχή των Τρικάλων. 

trikalaenimerosi.gr