Το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου 2017 (μετά τις 07:00) θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές αιτήσεις για τους 180 κάδους κομποστοποίησης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης του Δήμου Τρικκαίων και της ΠΑΔΥΘ. Επεκτείνεται έτσι σε ισάριθμους κατοίκους το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Η δράση είχε ξεκινήσει πριν δύο μήνες, με τη διάθεση 25 κάδων από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας, σε ισάριθμα σχολεία. Πλέον, οι 180 κάτοικοι που  θα δηλώσουν συμμετοχή, θα παραλάβουν δωρεάν έναν από τους διαθέσιμους κάδους.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάδοι προορίζονται για χώρους με χώμα, δεν έχουν σχέση με τους κάδους απορριμμάτων, καθώς είναι άδειοι στο κάτω μέρος τους, αφορούν μόνο στο πρόγραμμα και, όποιος υποβάλλει αίτηση, θα πρέπει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες, με βάση τις προδιαγραφές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραδίδονται στον επόμενο ενδιαφερόμενο.
Σημειώνεται επίσης, ότι σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής, θα τεθούν κριτήρια σχετιζόμενα με την υλοποίηση του προγράμματος, όπως οι μονοκατοικίες, ύπαρξη καλλιεργειών σε κήπο κ.α.
Συγκεκριμένα:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαθέτουν κήπο ή ελεύθερο χώρο μέχρι 2 τ.μ. για την τοποθέτηση του κάδου.
Η διαδικασία είναι η εξής:
1.    Υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων από 13 έως 23 Φεβρουαρίου 2017 με τρεις τρόπους:
- στο  πρωτόκολλο του Δήμου (Ασκληπιού 18, ισόγειο), με θέμα «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για κάδο κομποστοποίησης». Στην αίτηση αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνση τοποθέτησης του κάδου.
- στον τηλεφωνικό αριθμό 2431020000
- στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 20000@trikalacity.gr
Η αίτηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου, στη διεύθυνση http://trikalacity.gr/prosklisi-se-180-trikalinous-gia-tin-kobostopiisi/
2.    Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με σειρά προτεραιότητας (σύμφωνα με τη σειρά υποβολής των αιτήσεών τους) και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στις 24 Φεβρουαρίου 2017.
3.    Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για τους δικαιούχους, σχετικά με τη ορθή χρήση του κάδου.
4.    Από την 1η Μαρτίου 2017 οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν τους κάδους από το αμαξοστάσιο του Δήμου Τρικκαίων.
5.    Κλιμάκια της Π.Α.ΔΥ.Θ. θα συνεργάζονται με τους πολίτες, σε επιτόπιες επισκέψεις ανά τακτά διαστήματα, για τη χρήση των κάδων και την εξαγωγή συμπερασμάτων
Βασικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι η συνεχής συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος, με βάση τη θέληση και τη συμμετοχή σε όλο το πλαίσιό της.
Σκοπός της δράσης είναι η δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης, ώστε να αναπτυχθεί σύντομα σε πλήρη κλίμακα στο σύνολο του Δήμου.
 
Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση;
Πρόκειται για μέθοδο μείωσης 70-80% των οργανικών προϊόντων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κλπ.). Η μέθοδος βασίζεται σε ειδικούς κάδους (κομποστοποιητές), που εδράζονται στο φυσικό έδαφος και τοποθετούνται σε κατοικίες που διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χώρο για την τοποθέτησή του. Στους κάδους αυτούς τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα (κομπόστ), κατάλληλο για κάθε είδους καλλιέργεια (κήπο, γλάστρες κ.α.). Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών και έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ποια υλικά κομποστοποιούνται;
•    Φλούδες και κοτσάνια ή υπολείμματα λαχανικών, χορταρικών και φρούτων (πχ. πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια κ.α.) που δεν έχουν μαγειρευτεί.
•    Φυτικά υπολείμματα, όπως κλαδέματα φυτών, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κλπ.
•    Οργανικά λιπάσματα, όπως κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
•    Στάχτη (πχ. από τζάκι) (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
•    Τσόφλια αυγών, κατά προτίμηση δρυμματισμένα (ασβέστιο)
•    Χαρτιά κουζίνας (πχ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες χάρτινες σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες αν είναι υγρό το μίγμα.
•    Πριονίδι (ιδίως για καλύτερο αερισμό του κομπόστ).
•    Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα, κατακάθι καφέ ή και φίλτρα καφέ.
Ποια τα οφέλη της κομποστοποίησης;
Με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ και επομένως προστατεύεται το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής όπου εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα, μια 4μελής οικογένεια που εφαρμόζει σωστά τη μέθοδο, μπορεί να μετατρέψει 450-650 κιλά οργανικών απορριμμάτων σε κομπόστ κάθε χρόνο (περίπου 30-35% της συνολικής ποσότητας απορριμμάτων που παράγει), που συνιστά σημαντική οικονομία από την αποκομμιδή απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, το παραγόμενο κομπόστ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του χώματος του κήπου ή των φυτών του νοικοκυριού, ενώ αποφεύγεται το κόστος αγοράς λιπάσματος για την εν λόγω χρήση.
Τέλος, μειώνοντας κάθε νοικοκυριό τα σκουπίδια του, συμβάλλει στην καλύτερη και φθηνότερη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο του, αλλά και στην αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ συμβάλει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.