Με την εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων, σε όλη την Ελλάδα πλέον, η μέχρι το βράδυ λειτουργία των ΚΔΑΠ. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε την απογευματινή μετατροπή των δημοτικών σχολείων σε ανοιχτά κέντρα γειτονιάς για την ενισχυτική διδασκαλία και την ανάπτυξη άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων με ξεχωριστό προσωπικό. Αυτή η δράση λειτουργεί ήδη στον Δήμο Τρικκαίων, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά δηλαδή από το σχολικό έτος 2016-2017. Πρόκειται για μια δράση συμπληρωματική της σχολικής διαδικασίας, με επέκταση του ωραρίου και εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων.
Οφέλη
Δεν είναι τυχαίο το ότι 700 παιδιά φοιτούν ήδη στην απογευματινή βάρδια, που ξεκινά στις 14:00 και ολοκληρώνεται στις 22:00. Στο δε θερινό ωράριο, υπάρχουν δύο βάρδιες, καθώς τα ΚΔΑΠ λειτουργούν από 09:00 έως 21:00, Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στα παιδιά, να ενισχύσουν δημιουργικά το απόγευμά τους, αλλά και στις ωφελούμενες μητέρες να είναι σίγουρες ότι σε ασφαλή χώρο, τα παιδιά αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες. Το τρίτο όφελος, είναι η αύξηση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (45 φέτος στον Δ. Τρικκαίων), καθώς δεν επεκτάθηκε απλώς το ωράριο, αλλά προστέθηκαν νέες δραστηριότητες.
Τι είναι
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, σκοπός της λειτουργίας των ΚΔΑΠ με αυτό το ωράριο, είναι η «δημιουργική απασχόληση παιδιών, για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων».
Μάλιστα «Τα κέντρα μπορούν να διασυνδέονται με εκπαιδευτικές μονάδες με κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση του νομού, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής, αθλητικής, περιβαλλοντολογικής κ.λπ. τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης».
Πώς λειτουργεί
Επομένως, οι μαθητές ηλικίας 5 – 12 ετών που φοιτούν στα ΚΔΑΠ, μπορούν να απασχοληθούν σε σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες σχεδιάστηκαν πέρυσι και υλοποιήθηκαν φέτος από τον Δήμο Τρικκαίων.
Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδαγωγικές ενασχολήσεις με επίβλεψη για την πρόοδο στο σχολείο, θεατρικό παιχνίδι, αλλά και – το κυριότερο – «άνοιγμα» σε δραστηριότητες μουσικές και αθλητικές. Οι μουσικές αφορούν σε εκμάθηση πιάνου και κιθάρας, ενώ οι αθλητικές σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τάε κβο ντο. Για τον λόγο αυτόν ο Δήμος έχει ήδη προβλέψει τη χρήση των αθλητικών του εγκαταστάσεων ειδικά για τα παιδιά των ΚΔΑΠ.
Μάλιστα, με ένα ποσό της τάξης των 5 ευρώ, μπορεί κάποιος μαθητής να αποκτήσει και πιστοποίηση αρχικού επιπέδου χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Κόστος – Τόπος λειτουργίας
Μηδενικό είναι το κόστος, για τις μητέρες που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Ζωής». Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τη σχετική πρόσκληση, το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως και παιδιά, οι γονείς των οποίων δεν επελέγησαν ή δεν υπέβαλλαν αίτηση, αλλά διάλεξαν να πληρώσουν το ποσό των 13 - μόλις – ευρώ τον μήνα και να μπορούν να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών. Η δε λειτουργία των ΚΔΑΠ γίνεται σε ιδιόκτητο χώρο για το ΚΔΑΠ «Σταθμός», και σε δύο διδακτήρια: στο 1ο και στο 10ο Δημοτικά Σχολεία Τρικάλων, τα οποία μένουν ανοικτά ως τις 10 μ.μ. Εκτός, όμως, από αυτά τα τρία ΚΔΑΠ, ήδη ο Δήμος Τρικκαίων έχει προβλέψει τη λειτουργία άλλων πέντε (5), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών.
«Υπέρ της κοινωνίας»
Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου για αυτήν την καλή πρακτική που υλοποιείται, τόνισε ότι «σημασία έχει η ενίσχυση των οικογενειών, η βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών και η αύξηση της απασχόλησης. Η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου δεν εξαντλείται στις πραγματικά πρωτοπόρες Κοινωνικές Δομές, όπως το Κοινωνικό Εστιατόριο, ο Ξενώνας Αστέγων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αλλα ενισχύει και άλλα τμήματα της τρικαλινής κοινωνίας, με έμφαση στη μητρότητα. Σε συνδυασμό, δε, με τα δωρεάν γεύματα σε 1.200 μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ο Δήμος μας έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίχτυ ασφαλείας ενάντια στην κρίση και υπέρ των πολιτών. Αλλά συνεχίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργούμε δράσεις, ενισχύουμε τις Δομές μας, προωθούμε την ανοιχτή κοινωνία, προς όφελος της κοινωνίας».