Συνέντευξη τύπου διοργάνωσε την Πέμπτη 26 Αυγούστου το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων του 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που οδεύουν προς την κορύφωσή τους στην περιοχή των Τρικάλων.

Μεταξύ άλλων τα μέλη του ΤΣ της ΚΝΕ, τόνισαν, κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων:  

«Φέτος το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις του στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Ματσόπουλου στις 2 και 3 Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα πίσω από το Μύλο, στο νησάκι του Αγιαμονιώτη. 

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ τολμά και προχωρά σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ, γιατί απέδειξαν μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο πανδημίας απέδειξαν ότι έχουν την δυνατότητα να οργανώνουν μαζικές πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς “εκπτώσεις” στο περιεχόμενο, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των συμμετεχόντων. Δείχνοντας έτσι τη δύναμη της οργάνωσης  του λαού , ο οποίος μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά του σε αντίθεση με το αστικό κράτος που δεν μπορεί να τον προστατέψει.

Σ’ αυτό το δρόμο της «οργανωμένης απειθαρχίας» πορευθήκαμε και πορευόμαστε, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων, των προφεστιβαλικών πρωτοβουλιών του Ιούλη. 

Το φετινό σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα και καθοριστική στάση των κομμουνιστών, έσπασε στην πράξη ο φόβος και ο συμβιβασμός, ανέβηκε το μαχητικό, διεκδικητικό “φρόνημα” των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το Φεστιβάλ μας επιδιώκει να αποτελέσει μια κορυφαία πολιτική παρέμβαση στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις που διανύουμε, συνδυασμένη πάντα με στιγμές υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας.

Εμπνέεται από τη δράση και την αποφασιστικότητα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου, όλων των ηλικιών, που τόσο απέναντι στις φλόγες όσο και απέναντι στην πολιτική που τους άφησε στο έλεος, έκαναν βίωμα σε όλους μας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Γιατί μέσα στη θλίψη και την απόγνωση που προκαλούν οι φωτιές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διαχείριση της πανδημίας και η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και όσων έχουν κυβερνήσει, αναδεικνύεται εκκωφαντικά η δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πρωτοβουλίας και αλληλεγγύης.

Με παρακαταθήκη την πρωτοπόρα δράση μας όλο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και δράσης από τα κάτω, μέσα στα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, μακριά από λογικές ανάθεσης και καλλιέργειας “ξαναζεσταμένων” αυταπατών ότι μια άλλη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα φτιάξει τα πράγματα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το ίδιο το περιεχόμενό του μπορεί να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς που υπάρχουν -ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες- “για σωτήρες που δεν ήρθαν”, “για τις καλύτερες μέρες που δεν έζησαν”, ενώ την ίδια στιγμή έκαναν “θυσίες και υπομονή”, όπως τους έλεγαν οι κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά επιτελεία. Τους καλούμε να συζητήσουμε, μακριά από τον παραμορφωτικό φακό που διαμορφώνουν τα επιτελεία του συστήματος για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, να δράσουμε από κοινού.

Η “σύμπλευση”, άλλωστε, όλων των αστικών δυνάμεων σε όλα όσα “καίνε” τη νέα γενιά σήμερα είναι πλέον όχι μόνο εμφανής, αλλά λέγεται καθαρά από τα στελέχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (βλ. συνεντεύξεις τύπου Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα).

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες. Με μόνιμο “μότο” το βαθιά αντιδραστικό αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”, την ώρα που το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τον λαό, έχει διαμορφώσει μια εφιαλτική κατάσταση:

Όλο τον Αύγουστο, με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τη στιγμή που διαχρονικά έχει μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 97% (!!!) για την πυροσβεστική και διάφορες δασικές υπηρεσίες, ζητούσε να πει ο λαός κι ευχαριστώ, επειδή του ήρθε ένα sms “τρέξε να σωθείς”... 

Ενώ η πανδημία σαρώνει, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- εκ νέου κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, τους φοιτητές να είναι για 3η χρονιά στον αέρα και τα σχολεία να ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά με κοντέινερς που θα στοιβάξουν νήπια και σχολικές καθαρίστριες με 2ωρες συμβάσεις… 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την “Ελλάδα του μέλλοντος” γράφεται αυτήν την περίοδο στις δεκάδες καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και στις απολύσεις συνδικαλιστών που διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 

Η “Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας” είναι η πολιτική που για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης επιβάλλει να υπηρετούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εδώ και 20 χρόνια, να γίνεται ολόκληρη η χώρα “πεδίο βολής” ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, να αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα για να εξυπηρετηθούν συνολικότερες διευθετήσεις στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. 

Εξίσου, όμως, αντιδραστικό είναι και το αντιπολιτευτικό “μότο” «βάζουμε πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν είναι “επικοινωνιακή” πολιτική το ξέρουν οι ίδιοι. Η ουσία όμως είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς! Οι “όμορφες λέξεις” που χρησιμοποιούν από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στραπατσάρονται από την ίδια την πραγματικότητα:

Το “διεθνές περιβάλλον” που αλλάζει προς το καλύτερο, με ύμνους στον Τζο Μπάιντεν είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία, το δράμα του αφγανικού λαού, οι φωτιές στην Καλιφόρνια και τα βάσανα του λαού στις ΗΠΑ. 

Η “πράσινη μετάβαση” είναι οι ανεμογεννήτριες που φυτρώνουν σε κάθε περιοχή, ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή και η καύση καρκινογόνων ρύπων από μεγάλες βιομηχανίες, οι νέες αυξήσεις στο ήδη πανάκριβο ρεύμα, οι νόμοι για τις χρήσεις γης που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. 

Το «ταμείο ανάκαμψης» της ΕΕ ή αλλιώς το νέο υπερμνημόνιο, που διαγωνίζονται για το ποιος θα το διαχειριστεί καλύτερα, είναι ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, που κατήργησε το 8ωρο και θεσμοθέτησε τη 10ωρη και 13ωρη δουλειά, είναι το “δεν υπάρχει χρήμα” για αποζημιώσεις στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, για έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις γύρω μας “φωνάζουν” ότι σήμερα μπορείς να ζεις πραγματικά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και όχι να παλεύεις με κλαριά για να σώσεις τη ζωή σου! Πως για να γίνει αυτό χρειάζεται να τολμάς, να πηγαίνεις “κόντρα στις υποδείξεις” και τον ρεαλισμό του “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική” πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πως πρέπει να προχωράς μπροστά, με σχέδιο και οργάνωση, να μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε ό,τι έχει δοκιμαστεί με τραγικές επιπτώσεις για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Να αγωνίζεσαι καθημερινά ενάντια στην κάθε είδους καταπίεση, στους οικονομικούς καταναγκασμούς που κατακλύζουν μια κοινωνία σε βαθιά σήψη και παρακμή. Να αγωνίζεσαι για τον σοσιαλισμό, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας! 


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στα Τρίκαλα διαμορφώνεται ως εξής:

Από Τετάρτη 25 Αυγούστου εως Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη – 7μμ εως 10μμ 

Spot 47o Φεστιβάλ KNE-Οδηγητή --- Περίπτερο Αλληλεγγύης στους Πυρόπληκτους Πλατεία Ρήγα Φεραίου

●Συλλέγεται υλική και χρηματική  βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

● Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ –Διάθεση καρτών ενίσχυσης

Παρασκευή 27 Αυγούστου

Spot 47o Φεστιβάλ KNE-Οδηγητή --- Περίπτερο Αλληλεγγύης στους Πυρόπληκτους Πλατεία Ρήγα Φεραίου

● Ημέρα Αλληλεγγύης των Μαθητών στους Πυρόπληκτους με Νότες και ρίμες αλληλεγγύης από Τρικαλινούς μαθητές και νέους με συλλογή υλικής βοήθειας από τις 7μμ. 

Στις 8:30μμ Συζητάμε με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς  για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην εποχή του covid-19 και του νέου νόμου Κεραμέως: "Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα - εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στα σχολεία" με συντονίστρια  της συζήτησης  την Άννα Κουτελίδα, εκπαιδευτικό , μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ –ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (Νησάκι Αγιαμονιώτη) prefestival night, είσοδος ελεύθερη

από τις 19:00 // γίνε καλύτερος στο σκάκι: βασική θεωρία για αρχάριους

21.00 // Συζητάμε για τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ποια αιτία γεννά τα τέρατα και φιμώνει τα θύματα;

22:00  //  Έντεχνη - Λαϊκή βραδιά με τους Γιάννη Λίταινα, Αποστόλη Σακκά, Γιάννη Σακκά, Λίνα  Καρέτσου και Ηλία Σέγγη

Στον χώρο θα λειτουργούν: ταβέρνα - μπαρ  //  έκθεση βιβλίου  //  χώρος δραστηριότητας και δημιουργίας για τους μικρούς μας φίλους // συλλογή υλικής & χρηματικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – ΠΑΡΚΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (Νησάκι Αγιαμονιώτη)

κεντρικές εκδηλώσεις: 6 ευρώ ενίσχυση στην ΚΝΕ

20.30  //  ροκ συναυλία με το συγκρότημα "Ακουρμάς Band"

21.30  //  πολιτική ομιλία με την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

22:15  // μουσικοθεατρικό δρώμενο με τίτλο "Ρωγμές" σε σκηνοθεσία της Γωγώς Κατσιανάκου συμμετέχουν:

Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη, Ελισσάβετ Ευθυμίου, Θάλεια Κωνσταντάκου, Γωγώ Τσιαούση, Ρένα Τσαντούλη, Γιώργος Τσιούνης, Βίκυ Φαγκρίδα

22:45  //  μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ακόμη, στον χώρο: έκθεση βιβλίου των εκδόσεων "Σύγχρονη Εποχή"  //  θεματικά περίπτερα  //  εκθέσεις  // χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ  //  ταβέρνα - μπαρ // συλλογή υλικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δίνουμε ραντεβού με όλους στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή!