Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ», βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητα eTwinning, η οποία απονέμεται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης.
Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές, προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά του και στο σχολείο γενικότερα μία δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσής του για την ποιότητα και την ειλικρίνεια σε μία Ευρωπαϊκή συνεργασία.
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες
Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ως τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύθηκε πιο πολύ, ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.
Μέσω του eTwinning, εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν σχολικά ιδρύματα από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Tο πρόγραμμα eTwinning έχει εξελιχθεί από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Στο πρόγραμμα του eTwinning σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχουν περισσότεροι από 957.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 221.000 σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. και έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 124.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 33.000 εκπαιδευτικοί από 10.700 σχολικές μονάδες κι έχουν υλοποιήσει έως σήμερα περίπου 19.000 συνεργατικά έργα. Την «καρδιά» του eTwinning αποτελεί μια πολυσύνθετη ψηφιακή πλατφόρμα, προσβάσιμη στον ιστότοπο www.etwinning.net, η οποία είναι διαθέσιμη σε 28 γλώσσες.
Στη συνέχεια, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, πληροφορηθήκαμε ότι μας απονεμήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, για το έργο μας: ‘Join the European Table’. Η χαρά και η περηφάνια των μαθητών είναι φυσικά απερίγραπτη αφού η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί την ύψιστη τιμητική θέση που μπορεί να καταλάβει ένα σχολείο!
Οι μαθητές μας είναι άξιοι συγχαρητηρίων διότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες καραντίνας εξαιτίας των περιορισμών που είναι σε όλους γνωστοί.
Αυτό που δεν είναι βέβαια γνωστό και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι μαθητές μας ήταν πάντα παρόντες και παρούσες όταν τους ζητήθηκε η συμβολή τους είτε σε zoom meetings, είτε σε παρουσιάσεις, είτε σε παιδαγωγικά παιχνίδια ή σε δημιουργία ψηφιακών βιβλίων χωρίς διαμαρτυρίες και χωρίς υπεκφυγές. Αξιέπαινη υπήρξε η προσφορά όλων ακόμα και σε περίοδο καλοκαιριού, διακοπών ή αργιών.
Το πρόγραμμα ‘Join the European Table’ ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021 και είχε σκοπό να αναπτύξει τις πνευματικές και πρακτικές ικανότητες καθώς και τις ευαισθησίες των παιδιών αλλά και των καθηγητών στην ευρεία σχολική κοινότητα, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εκπαίδευση για όλους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς κατόπιν της μεγάλης εισροής προσφύγων στην Ευρώπη.
Η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες 5 που συμμετείχαν στο πρότζεκτ (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ουγγαρία) κι έχουν γίνει αποδέκτες μεγάλου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος εργάστηκαν συστηματικά κι επιμελώς με γνώμονα πάντα την ομαδική συνεργασία, την ενημέρωση και την κριτική σκέψη.
Τα λόγια των μαθητών μας για όσα αποκόμισαν ήταν περιληπτικά τα εξής:
«Η γενιά μας, αυτή του eTwinning, πιστεύει σε αξίες όπως η πολιτισμική συνείδηση και ανοχή που αποτελούν πυλώνες στον ορισμό της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Εμείς που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο eTwinning πρότζεκτ ‘Join the European Table’:
- Μάθαμε να μιλούμε και μια άλλη γλώσσα πέραν της δικής μας, τη γλώσσα της συνεργασίας και αλληλεγγύης
- συνειδητοποιήσαμε τη σημασία του να ακούμε και να κατανοούμε την οπτική γωνία των άλλων
- θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς αλλαγής
- ο ρόλος μας ως ηγέτες της καινοτομίας απορρέει πιθανώς από τη δουλειά που κάναμε στο πλαίσιο των εργασιών του eTwinning
- μέσω της ανταλλαγής εμπειριών κατά τη συνεργασία μας για την εκπόνηση του έργου μας eTwinning, μάθαμε να εκτιμούμε την ποικιλότητα και τον πλούτο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Νιώθουμε ότι αυτό μας έχει κάνει πιο ανοιχτόμυαλους και ευπροσάρμοστους σε ποικίλα περιβάλλοντα
- Τέλος, το έργο μας αυτό προσέδωσε νέο ενδιαφέρον και απόλαυση στη μάθηση.»
Από την πλευρά μας, οι εκπαιδευτικοί νιώθουμε ότι μεταβάλαμε τον τρόπο διδασκαλίας μας, αλλά και τη σχέση με τους μαθητές μας, καθώς γίναμε περισσότερο μέντορες και συντονιστές παρά αναμεταδότες της γνώσης, ένας ρόλος που θεωρείται παρωχημένος στην παιδαγωγική επιστήμη του 21ου αιώνα.
Η Παιδαγωγική Ομάδα: Θεοδώρου Δημήτρης, Καλαντζή Παρασκευή Μυρσίνη, Καραούλη Παναγιώτα, Κουτσαμπελούλη Λεμονιά, Κουτσαμπελούλη Σοφία, Λάππα Ελευθερία Παρασκευή, Καραθάνου Χαρά, Λέσι Μπρίαν, Μαγκούτη Βασιλική, Μπαϊραχτάρη Ιωάννα, Μπατατέγα Ευαγγελία, Νταϊλιάνη Ζωή Ιωάννα, Ντόκος Αθανάσιος, Παπαναστασίου Φανή, Παπασπύρου Παναγιώτης, Παράσχη Ναταλία, Παράσχη Φανή, Πλεξίδα Κωνσταντίνα, Πλεξίδας Γρηγόρης, Ποντίκα Μαργαρίτα, Σακοράφα Ασημίνα, Σακοράφα Ναταλία, Σακοράφα Στυλιανή
Καθώς και οι μαθητές- μαθήτριες της πρώτης χρονιάς του προγράμματος: Αλεξιάδη Ραφαέλλα, Έξαρχος Νίκος, Καρά Ιωάννα, Κατσίκα Κατερίνα, Κατσιώπη Ευαγγελία, Κιούρας Κυριάκος, Κοκκώνη Μαρία, Κολοβελώνης Βασίλης, Κουτή Γεωργία, Μαυρομμάτη Μαρία, Οικονόμου Γιώργος, Οικονόμου Μυρόπη, Ούτρα Αλίκη, Πάνου Ελπίδα, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα, Παπαναστασίου Κατερίνα, Παπαστεργίου Αγορίτσα, Παπαχρήστου Ελευθερία, Σμίλι Αλίκη, Σταφυλά Στυλιανή, Στεφάνου Ελευθερία, Τσιακμάκη Γεωργία Μαρία, Φραγκιαδουλάκης Άγγελος, Χατζή Ευανθία
Το σχολείο συγχαίρει όλους τους αναφερθέντες μαθητές και μαθήτριες και τους εύχεται να είναι πάντα υγιείς, δημιουργικοί και πρωτοπόροι!