Η Vodafone παρουσίασε την Πέμπτη στα Τρίκαλα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές από το αύριο, από τον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης που συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο μέλλον, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala, η Vodafone παρουσίασε την «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος VodafoneGigaCity 5G, όπου χάρη στις υπερυψηλές ταχύτητες, τις μηδενικές καθυστερήσεις απόκρισης και την μοναδική αξιοπιστία του GigaNetwork 5G, διανοίγονται νέες δυνατότητες για όλους.

Η Vodafone δημιουργεί αξία στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Στην πόλη των Τρικάλων στηρίζει την καινοτομία μέσω του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας GiSeMiHUB, ενώ μέσω των εμπορικών συνεργατών της στην πόλη κ.κ. Γιώργο Ντιντή και Γιώργο Παπαγεωργίου, στέκεται δίπλα στις τοπικές επιχειρήσεις και τους πολίτες με λύσεις τεχνολογίας και επικοινωνίας για ένα καλύτερο, ψηφιακό μέλλον.

5G και «έξυπνες» μεταφορές

Την Πέμπτη έγινε παρουσίαση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΚΤΕΛτου πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την αξιοπιστία του δικτύου 5G, ο  διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone κ. Λάμπρος Ίσκος χειρίστηκε από απόσταση, μέσω cockpit και οθόνης, όχημα, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Στο όχημα επιβάτης ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρθηκαν αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος. Το δίκτυο 5G υποστήριξε την οδήγηση ενός οχήματος από απόσταση, καθώς εξασφάλισε υψηλή ταχύτητα, αξιοπιστία και άριστη απόκριση του δικτύου (lowlatency), σε συνδυασμό με μεγάλο bandwidth για την άμεση μεταφορά εικόνας και τη δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως.

5G και τηλερομποτική χειρουργική

Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που παρουσιάστηκε, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής& Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο American College of Surgeons Clinical Congress 2019, είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκοταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Livemedia.

Έτσι, χάρη στο δίκτυο πέμπτης γενιάς, ένας γιατρός θα είναι σε θέση να χειρίζεται ρομποτικό σύστημα εξ’ αποστάσεως, μέσω παράλληλης μετάδοσης εικόνας, υψηλής ευκρίνειας με μηδενικές καθυστερήσεις και μεγάλου bandwidth.

Η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου εκπονείται βασική έρευνα σε θέματα τηλερομποτικής και απτικών συστημάτων, με ιατρικές εφαρμογές.

5G, εκπαίδευση και επιστήμη

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής GigaCity, χάρη στο δίκτυο 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος.

Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση.

Τι είναι και τι υπόσχεται το 5G

Το 5Gείναι μια τεχνολογία νέας γενιάς για κινητή ευρυζωνική σύνδεση που παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως:

•    Υπερυψηλέςταχύτητες άνω του 1 Gbps - 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα 4G
•    Εξαιρετική απόκριση, σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις και αξιοπιστία του δικτύου
•    Νέες δυνατότητες στην επικοινωνίαμέσω της τεχνολογίας VoLTEπου επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν και να δέχονται κλήσεις, αλλά και να χρησιμοποιούν τα  δεδομένα ταυτόχρονα
•    Σύνδεσηεκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών και δημιουργία μεγάλων δικτύων InternetofThings, που θα υποστηρίξουν μαζικά «έξυπνες» εφαρμογές σε δήμους, βιομηχανίες, γεωργία, υγεία και ενέργεια.
•    Αυξημένη χωρητικότητα δικτύου
•    Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το5G είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 4G.