Το κούρεμα των προβάτων είναι απαραίτητο και κατά κανόνα θα πρέπει να γίνεται στο τέλος της άνοιξης με τις αρχές του καλοκαιριού.
Θα μπορούσε όμως να είναι και μια ευκαιρία για τον κτηνοτρόφο να αποκτήσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα.
Η κα Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος - ως εκπρόσωπος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων - στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα η εκτροφή των προβάτων στηρίζεται στο εισόδημα από την πώληση γάλακτος και σε μικρότερο βαθμό του κρέατος αμνοεριφίων (κυρίως τις ημέρες του Πάσχα). Έχουμε όμως και το μαλλί των προβάτων που το δίνουμε δωρεάν.
Η διαδικασία του κουρέματος πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο σύμφωνα με την φυλή του ζώου και είναι βασικό για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης και διάφορες μολύνσεις απο διάφορα έντομα (ψείρες, τσιμπούρια κτλ).
Εγώ εδώ και 15 ημέρες ολοκλήρωσα τη διαδικασία για τα 500 περίπου πρόβατα.
Γίνεται κυρίως όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες από ειδικά συνεργεία 3 - 4 ατόμων, που πληρώνονται από 1,5 έως και 2 ευρώ για το κάθε ζώο.
Η απόδοση στο μαλλί εξαρτάται από την ράτσα του κάθε ζώου.
Και ενώ ο κτηνοτρόφος πληρώνει για το κούρεμα των ζώων το μαλλί που βγάζει του το παίρνουν δωρεάν.
Σήμερα έχουν μπει στη ζωή μας τα συνθετικά υλικά αλλά το μαλλί των προβάτων είναι πιο υγιεινό προϊόν.
Έχει πολλές φυσικές και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, την ευημερία και την άνεσή μας. Τα προϊόντα του μαλλιού, μπορούν να προσφέρουν προστασία από το κρύο, έλεγχο της υγρασίας, θερμική ισορροπία κ.α.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι νοικοκυρές ότι μια απο τις βασικές ιδιότητες του μαλλιού είναι ο καθαρισμός του αέρα, μιας και απωθεί με φυσικό τρόπο την ρυπαρότητα, απορροφά την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους και είναι ανθεκτικό στους σκόρους.
Και βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μαλλί των προβάτων είναι ένα μη αλλεργιογόνο φυσικό προϊόν.
Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε διάφορες καλλιέργειες (αμπέλια, μηλιές κτλ) στην κατασκευή χαρτιού, ως συστατικό στην φαρμακευτική, ακόμη και ως δομικό, θερμομονωτικό, ηχομονωτικό υλικό.
Το να δημιουργήσεις νήμα από την αρχή, δηλαδή από το κούρεμα τού προβάτου, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που απαιτεί υπομονή και επιμονή.
Η ελληνική κοινωνία δεν θα έπρεπε να ξεχνά την παραδοσιακή διαδικασία του πρόβειου μαλλιού που έχει ως εξής: Κούρεμα προβάτων - πλύσιμο μαλλιού - κοπάνισμα - βάψιμο - ξάσιμο - γνέσιμο - πλέξιμο - ύφανση σε αργαλειό κ.α.
Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά με τις εναλλακτικές χρήσεις του μαλλιού των προβάτων, μιας και αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και της υγείας όλων μας.
Σήμερα θα μπορούσε αυτή η επεξεργασία του μαλλιού να ενταχθεί σε κάποια φιλοπεριβαλλοντική δράση της ΚΑΠ και να έδινε κίνητρα στον κτηνοτρόφο να ασχοληθεί και ο ίδιος με αυτήν.
Αποτελεί σίγουρα έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αν και στην χώρα μας έχουμε μεγάλο αριθμό προβάτων. Δηλαδή υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες αλλά χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις».