Ολοκληρώνεται ο χειμερινός κύκλος προβολών αλλά ανοίγει ένα νέο πεδίο συνεργασίας, για την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 προβάλλονται 4 ελληνικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μισή ώρα νωρίτερα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, θα παρουσιαστεί βιβλίο για τον κινηματογράφο.
Το βιβλίο
Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Μορφή και ουσία στον κινηματογράφο» του κατερινιώτη στην καταγωγή, Όμηρου Ξενίδη. Ο Όμηρος Ξενίδης είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. Μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφία (Α.Π.Θ.), εμβάθυνε στην Οντολογία του κινηματογράφου. Το 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας (Α.Π.Θ.) για την εργασία του «Ουσία και μορφή στον κινηματογράφο», η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από τις εκδόσεις Ρώμη. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, διαβάζουμε: «Η δυνατότητα της κίνησης να μεταβάλλει τη μορφή και την ουσία των πραγμάτων και των καταστάσεων του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, καθιστά εφικτή την κινηματογραφική απόδοση μιας εσωτερικής και συνάμα ιδιωτικής του εμπειρίας...».
Οι ταινίες
Οι 4 ταινίες που θα προβληθούν, δίνουν τη δυνατότητα στον φίλο του κινηματογράφου, να πάρει μια «γεύση» από τα όσα εμφορούν την κινηματογραφική παραγωγή στη χώρα μας. Συγκεκριμένα:
1. Όταν γέρνουνε οι ντάλιες. (15’)
Η Φωτεινή και ο Αναστάσιος ζουν μια ήρεμη ζωή ηλικιωμένων σε ένα χωριό της Ελλάδας. Στην ηλικία των 82, όμως, η Φωτεινή αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα πορτρέτο της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι καθώς αντιλαμβάνεται ότι το τέλος είναι κοντά.
2. Η Άνδρος της Μαρίνας Καραγάτση.(15’)
Η αφήγηση της Μαρίνας Καραγάτση για την τριετή παραμονή της στην Άνδρο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η γνωριμία της με τον άγνωστο κόσμο του νησιού όπως απεικονίζεται στο φωτογραφικό της φακό. Ένα ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου με τη συλλογή και ψηφιοποίηση ερασιτεχνικών φιλμ 8mm και super 8 της εποχής.
3. Μάνες και κόρες.(28’)
Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σου- φλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί. Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα-νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών). «Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες. Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται».
4. Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή.(27’)
Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν.
Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν. Τρεις σκηνοθέτες συναντιούνται και κινηματογραφούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζήτησαν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας εδώ στο πάρκο που φέρει το όνομα του θεού του Πολέμου: το Πεδίον του Άρεως.
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης:
- 21.00 (για το βιβλίο)
- 21:45 9γι τις ταινίες
Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.