Σε δύο ειδικές προβολές στον κινηματογράφο Δαναό θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του τρικαλινού σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός Μάρτυρας» το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Τρία χρόνια μετά τον βραβευμένο «Μανάβη», το ντοκιμαντέρ του που είχε προβληθεί στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Δ. Κουτσιαμπασάκος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη (αφού είχε μεσολαβήσει και το ντοκιμαντέρ «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής») με μία ταινία γυρισμένη μέσα στην παλιά φυλακή των Τρικάλων.
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικά στελέχη της φυλακής αναφέρονται σε περιστατικά από τη φυλακή, ενώ μιλά και μία ιστορικός. Τα πρόσωπα αυτά αφηγούνται τις ιστορίες τους, πραγματοποιώντας, παράλληλα, και μία περιήγηση στο έρημο πλέον κτίριο.
Η παλιά φυλακή των Τρικάλων χτίστηκε το 1895 και ήταν ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε στη Θεσσαλία το ελληνικό κράτος, μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Η φυλακή λειτούργησε μέχρι το 2006 -για περισσότερα από 110 χρόνια δηλαδή- ενώ από τα κελιά της πέρασαν πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι.
Η ταινία θα προβληθεί στις 16:00 το απόγευμα. Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου το ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν και θα μιλήσουν με το κοινό ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου την ταινία θα προλογίσουν ο αρχιτέκτονας και καθηγητής της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου και η ιστορικός Δήμητρα Λαμπροπούλου.
«Ο χώρος αντικατοπτρίζει την ιστορία της νεότερης Ελλάδος από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά, μέσα από μία ιδιαίτερη οπτική γωνία, εκείνη του εγκλεισμού» είχε πει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στο in.gr.
Ενώ το ντοκιμαντέρ είχε γυριστεί και ο δήμος είχε ζητήσει την αξιοποίηση του χώρου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το κτίριο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός οθωμανικού λουτρού, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Η αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισε την ανάδειξη του χαμάμ, καταστρέφοντας τον παλιό χώρο της φυλακής.
Αυτή η απόφαση έδωσε το έναυσμα στον σκηνοθέτη -και τη συνεργάτιδά του Γλυκερία Πατραμάνη- να αναρωτηθούν πώς τελικά διαχειριζόμαστε την ιστορική μας μνήμη.
«Με την ιστορική μνήμη ως λαός λειτουργούμε επιλεκτικά» είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης στο in.gr. «Τονίζουμε κομμάτια της που για διάφορους λόγους μάς βολεύουν, ενώ άλλα τα αποσιωπούμε ή ακόμη και τα 'ξεχνάμε'».
Πηγή: in.gr
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.