Σφοδρή καταιγίδα, που ξέσπασε γύρω στις 3 χθες το μεσημέρι πλημμύρισε τους Γόμφους, μετατρέποντας τις αυλές των σπιτιών σε “λιμνοθάλασσες”, προκαλώντας παράλληλα και ζημιές.
Είκοσι λεπτά απίστευτης έντασης βροχόπτωσης, που συνοδευόταν κατά διαστήματα και με χαλάζι, χρειάστηκαν να πλημμυρίσουν οικόπεδα και οικίες, με το βρόχινο νερό να ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τους είκοσι πόντους στις αυλές και το μισό μέτρο στις πλημμυρισμένες οικίες. Τέσσερις ήταν οι κλήσεις, που δέχτηκε το Π.Κ. Πύλης, για αντίστοιχες περιπτώσεις οικιών που πλημμύρισαν και στη μία εξ αυτών να προκληθεί πλήρης καταστροφή σε οικιακό εξοπλισμό.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Π.Κ. Πύλης, που με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κ. Γιάννη Τατσίνα, ένα όχημα και δύναμη 8 ανδρών, υποβοηθούμενων και από συναδέλφους τους, που κατέφθασαν από Τρίκαλα με ένα όχημα και τρεις άνδρες, μπόρεσαν να αντλήσουν από τις πλημμυρισμένες οικίες το βρόχινο νερό.
Και ήταν τόση η μανία της καταιγίδας και του αέρα που τη συνόδευε σε όλη τη διάρκειά της, που έσπασε ακόμα και χονδρά κλαδιά δέντρων, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστή προς το παρόν κάποια ζημιά εξ αυτού.
Για τις πλημμυρισμένες οικίες, κάτοικοι έκαναν λόγο πως εκτός από την ένταση του φαινομένου, υπεύθυνες είναι και οι ενέργειες παρελθόντων χρόνων από τους αρμοδίους, που δεν προέβλεψαν το λογικό, δηλ. χάνδακες απορροής των ομβρίων, συγκοινωνούντων με το υπόλοιπο αποχετευτικό σύστημα του οικισμού, αλλά και η αμετροέπεια των μεταγενέστερων Αρχών, που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αρμόζει, καθώς μάλιστα επανειλημμένα τους έχει ζητηθεί.

Όσον αφορά στις καλλιέργειες, μιλώντας στο PyliNews.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γόμφων κ. Χρήστος Ζιάκας, είπε πως η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού, της τάξεως το 40% επί του συνόλου της δηλωθείσας παραγωγής, ενώ λιγότερες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν (από την καταιγίδα πάντα), σε σιτηρά και άλλες παραγωγές. Οι συνεχόμενες όμως βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, θα δημιουργήσουν πρόβλημα μελλοντικά στα μποστανικά που είναι πιο ευαίσθητα στα αυξημένα για την εποχή επίπεδα υγρασίας.
Άμεση προτεραιότητα του ΤΟΕΒ Γόμφων στο εγγύς μέλλον, συνέχισε ο κ. Ζιάκας είναι αίτημα από πλευράς του και προς το Δασαρχείο, για αδειοδότηση κοπής δέντρων που έχουν φράξει τα αποστραγγιστικά αγροτικά κανάλια, θέμα που δημιούργησε και μεγάλο μέρος της καταστροφής.
Αξίζει να σημειώσουμε πως καταλυτική και σωτήρια, για την αποσόβηση μεγαλύτερου κακού, ήταν η κίνηση της Αντιδημαρχίας Πύλης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς το περασμένο Φθινόπωρο πέρασε σε εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του ρέματος που περιβάλλει τον οικισμό των Γόμφων, με αποτέλεσμα τα νερά του να εκτονώνονται, βρίσκοντας πιο εύκολη δίοδο προς τον καταληκτικό του ρου.
Για το φαινόμενο ενημερώθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος δήλωσε πως στις άμεσες προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων, είναι ο καθολικός καθαρισμός του εν λόγω ρέματος από αρχής του, δηλ. από το Παλαιομονάστηρο ακόμη, με μηχανήματα που θα διαθέσει η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων και έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ενέργεια που εντάσσεται στην πρωταρχική πολιτική της Αντιπεριφέρειας, με σκοπό την πρόληψη δυσάρεστων συμβάντων και την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.
pylinews.gr