Ο γενέθλιος τόπος είναι ιερός και ευλογημένος. Δίνει πάντοτε αξία και νόημα στη ζωή μας γιατί εκεί βρίσκονται οι πηγές της ζωής, της χαράς, αλλά και των δακρύων. Για την Πύλη Τρικάλων ο λόγος και για τους παλιούς να διηγούνται σημαντικά περιστατικά της ζωής τους στους νέους. Ένας αγώνας της μνήμης ενάντια στην λήθη, γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
Πολλά χρόνια πίσω μας γύρισε η εξαιρετική εκδήλωση – μουσική παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης με τίτλο: «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμιούμαι και δακρύζω». Η Προφορική Ιστορία με συνεντεύξεις από τους κατοίκους σε πρώτο πλάνο, πλαισιωμένη με τραγούδια, ήχους γνώριμους και θρήνους απευκταίους δημιούργησαν στις ψυχές μας πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Η υψηλής ποιότητας χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου, υπό την επίβλεψη του ιδιοφυούς μουσικολόγου Δημήτρη Λατσάρα και το μουσικό σχήμα «Χοές Νηφάλιες» που έλαβαν μέρος, παρήγαγαν το εξαιρετικό, υψηλής αισθητικής θέαμα της 23ης Απριλίου, που θαύμασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Φάνηκε καθαρά τόσο η προεργασία που είχε γίνει όσο και η διακαής επιθυμία για την άριστη προσέγγιση και την ευαισθησία που επέβαλε το εγχείρημα. Μια ευαισθησία η οποία διαχύθηκε στην αίθουσα συγκινώντας το κοινό που ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.


Ακόμα πιο καθαρά φάνηκε έπειτα από αυτό, που βρίσκονται οι αληθινά δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και πόσο μεγάλη είναι η δύναμή τους, πόσο μεγάλο είναι το ψεύδος περί της χαμηλής αισθητικής απαίτησης του ελληνικού «μέσου όρου». Η εκδήλωση ήταν ανώτερου πνευματικού επιπέδου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος,  και στην οποία θα μπορούσε να παρακολουθήσει ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημότης.
Αυτές οι εκδηλώσεις θα πρέπει να στηρίζονται από όλους τους φορείς με τα μέσα που ο καθένας διαθέτει σε αυτή την δυσάρεστη οικονομική συγκυρία για τον πολιτισμό.
Συγχαρητήρια και πάλι, γιατί είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
Σμαραγδή Κούλιου – Άγγελος Σινάνης