Συναγερμός έχει σημάνει στο Δήμο Πύλης καθώς η Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα (Δούσικου) διεκδικεί δασική έκταση 17.000 (!) στρεμμάτων στα ορεινά της περιοχής. Το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύλης το οποίο αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή για την ενημέρωση των κατοίκων, ενώ θα αναζητηθεί νομική υποστήριξη για να παραμείνει η έκταση στα χέρια του Δήμου.

Πρόκειται για μια έκταση που ανήκει στο Δημόσιο και το Δήμο και εκτείνεται σε περιοχές του Περτουλίου, του  Νεραϊδοχωρίου, της Ελάτης, του Βροντερού μέχρι και τα Στουρναρέικα. Η Ιερά Μονή θέλει να προχωρήσει στον αποτερματισμό αυτών των εκτάσεων υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή της απόφαση του υπουργείου Γεωργίας του 1929-30 και ορισμένα τουρκικά χρυσόβουλα (τίτλοι ιδιοκτησίας) όπου σύμφωνα με αυτά της ανήκει μεγαλύτερη έκταση από την υφιστάμενη νόμιμη των 4.000 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Καλογερομάνδρι».
Η έκταση που διεκδικεί η Ιερά Μονή είναι ...τριπλάσια της υφιστάμενης, αλλά δεν είναι οριοθετημένη, με την έννοια ότι δεν είναι αποτυπωμένη σε χάρτη, παρά μόνο στηρίζεται σε προφορικές σημειολογικές αναφορές ονοματοθεσίας.
Ο  δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε ως «πολύ σοβαρό», καθώς οι δημοτικές δασικές εκτάσεις αποτελούν μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Πύλης.
Αποφασίστηκε επίσης σε σύντομο διάστημα να συναντηθούν στο δημαρχείο κάτοικοι των παραπάνω περιοχών και εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών του Δήμου, παρουσία του νομικού συμβούλου του Δήμου.
Το θέμα δεν αφορά μόνο το Δήμο Πύλης αλλά και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, καθώς ένα μεγάλος μέρος της διεκδικούμενης έκτασης βρίσκεται στην κατοχή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaenimerosi.gr ήδη από την πλευρά της διοίκησης γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες και διερευνάται το θέμα, μέσω του νομικού συμβούλου, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του, ενώ εγείρονται ερωτήματα για ποιο λόγο η Ι.Μ. ξεκίνησε την αμφισβήτηση των δασικών εκτάσεων αυτή τη χρονική περίοδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα το όλο ζήτημα να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Σε επικοινωνία που είχαμε με την Ιερά Μονή ειπώθηκε ότι έχει ανατεθεί το όλο θέμα σε δασολόγο, ενώ έχουν κατατεθεί τα σχετικά έγγραφα στο δασαρχείο και το κτηματολόγιο. Αναμένονται πάντως επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της.

Τάσος Πλέντζας