Σε συνέχεια των προηγούμενων πετυχημένων εκδηλώσεων το Ορειβατικό Καταφύγιο Κόζιακα VO2max διοργάνωσε μια νέα ποδηλατική διαδρομή της κατηγορίας υπεραποστάσεων, τα γνωστά Brevet. Αυτές οι διαδρομές από τις οποίες απουσιάζει εντελώς το ανταγωνιστικό ύφος, έχουν ως κύριο στόχο την ανάπτυξητου ποδηλατικού τουρισμού και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων κάθε περιοχής από την οποία διέρχονται.
Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας27/02/2017, η Πύλη Τρικάλων γέμισε με δεκάδες ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα οι οποίοι αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή, συμμετείχαν σε αυτή την μεγάλη ποδηλατοβόλτα συνολικής απόστασης 200 χλμ. Η εκκίνηση, δόθηκε στις 8:20 π.μ. και οι ποδηλάτες ξεχύθηκαν προς το καρναβάλι του Τυρνάβου γνωστό  και ως “Μπουρανί” όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός .
Σε αυτή τη διαδρομή οι ποδηλάτες διέσχισαν τη πόλη των Τρικάλωνκαι συνέχισαν προς τα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας Οιχαλία, Γριζάνο και περνώντας τον Τιταρήσιο ποταμό κατευθύνθηκαν προς το Δαμάσι και τον Τύρναβο όπου έκαναν την πρώτη στάση για να απολαύσουν το φημισμένο Καρναβάλι και το πανηγύρι που στήνουν κάθε χρονιά οι κάτοικοι του Τυρνάβου.
Στη συνέχεια, με τον καιρό πλέον σύμμαχο, κατευθύνθηκαν προς τη Λάρισα και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Λάρισας - Καρδίτσας κινήθηκαν προς τον Παλαμά διερχόμενοι από τα χωριά Βούβαινα και Ιτέα. Στο Παλαμά έκαναν την δεύτερη μεγάλη στάση απολαμβάνοντας τηφιλοξενία των κατοίκων του.
Κινούμενοι πλέον δυτικά επισκέφθηκαν χωριά της όμορης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και περνώντας τον Πηνειόποταμόκινήθηκαν προς τα Μεγάλα Καλύβια τη Λαζαρίνα και το Μουζάκιφτάνοντας στον τελικό προορισμό, την Πύλη.
Η Οργανωτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσειτο κατάστημα ποδηλάτων ΔαλαβίκαςBikes και την Φάρμα Παλαμά (Τσιαναβάς Χρήστος) για την βοήθεια τους στην στελέχωση και την τροφοδοσία των επανδρωμένων control στο Τύρναβο και τον Παλαμά αντίστοιχα.
Ευχαριστούμε επίσης τη σχολική επιτροπή του Δήμου Πύλης και ιδιαίτερα τον κ. Πανάγο Βασίλειο για την παραχώρηση της αίθουσας του πολυχώρου εκδηλώσεων καθώς και για το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και έχουν ως κύριο στόχο την ανάδειξή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλης και την προώθηση του μαζικού αθλητισμού.


Λίγα λόγια για τα Brevet
Η λέξη Brevet χρησιμοποιείτε από τα τέλη του 19ου αιώνα και προέρχεται από τη γαλλική λέξη Randonneuring. Τα Brevets είναι ποδηλατικές διαδρομές υπεραποστάσεων, 200χλμ και πάνω, οι οποίες έχουν σαν κύριο στόχο να αναδείξουν τα τουριστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Το πρώτο καταγεγραμμένο Brevet έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου του 1897 όπου 12 Ιταλοί ποδηλάτες δοκίμασαν να μεταβούν από την Ρώμη στη Νάπολι κάνοντας ποδήλατο για μια απόσταση 230χλμ. Η κορωνίδα των brevet είναι το Παρίσι – Βρέστη – Παρίσι. Το AudaxClubParisien κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνει την μεγαλύτερη ποδηλατική διαδρομή από το Παρίσι στη Βρέστη και πίσω στο Παρίσι συνολικού μήκους 1200 περίπου χιλιομέτρων. Γίνεται με συμμετοχές από όλο τον κόσμο και δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όσοι έχουν καταφέρει, μέσα στην ίδια χρονιά που γίνεται το PBP, να ολοκληρώσουν εντός ορίου χρόνου μία σειρά από brevet 200-300-400-600χλμ. Επίσης φημισμένες διαδρομές είναι η Λονδίνο – Εδιμβούργο – Λονδίνο και η Βοστώνη – Μόντρεαλ – Βοστώνη συνολικής χιλιομετρικής απόστασης 1400χλμ και 1200χλμ αντίστοιχα.
Φορέας διαχείρισης των Brevet στην Ελλάδα είναι η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας - AudaxRandonneursGrece που έχει σαν κύριο σκοπό την άρτια και ασφαλή διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων brevets, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες της BrevetRandonneursMondiaux και AudaxClubParissien.