Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Την ωραιότερη εποχή του χρόνου, γεμίστε τους οικείους σας και τα παιδιά με χριστουγεννιάτικα κι αγιοβασιλιάτικα δώρα αγάπης. Καλές γιορτές.

1-Από τις Εκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Ο Αϊ-Βασίλης και η Μάγισσα Τιτώ» της συγγραφέως Φραντζέσκας Βουλάγκα. Η εικονογράφηση είναι της Λυδίας Χατζημάρκου.

Τι ιδέες για σκανταλιές θα κατεβάσει φέτος τα Χριστούγεννα για να ταλαιπωρήσει λίγο ακόμη τον Αι Βασίλη και τα ξωτικά η μάγισσα Τιτώ;

Μια υπέροχη ιστορία για το θαύμα των Χριστουγέννων. Πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε στην άκρη την κακία, τον θυμό και να κάνουμε μια μεγάλη βουτιά στην αγάπη και στις αγκαλιές.

Παντού ζεστές στιγμές αγάπης, οικογένειες, φίλοι. Η μάγισσα Τιτώ δεν είχε τίποτα απ’ αυτά, μόνο μοναξιά, μελαγχολία, θλίψη και ζήλεια. Επίκαιρο, έτσι;

Καιρός να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε μόνοι. Τέρμα ο φόβος. Με όπλα το χαμόγελο, την αγάπη και την ελπίδα, πάντα θα κερδίζουμε! Πίστη και λίγο... μαγεία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το ηµερολόγιο των ξωτικών δείχνει πρώτη του µηνός. Επιτέλους ήρθε ο µήνας των Χριστουγέννων. Τα ξωτικά φόρεσαν τα µυτερά µποτάκια τους στο δάσος για να πάνε, καυσοξυλάκια κόψανε, τα ρίξανε στη φωτιά, και οι µηχανές των Χριστουγέννων πήρανε µπροστά! Από την άλλη, η πανούργα η µάγισσα Τιτώ, που καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων, µε το µαγικό σκουπόξυλό της, αταξία προκαλεί και κακό χαµό!

Η µαγεία των Χριστουγέννων, όµως, καθώς και οι µαγικές λέξεις και η καλή διάθεση των ξωτικών, οι τεράστιες δόσεις αστερόσκονης και χρυσόσκονης, η νύχτα των ευχών, ξόρκια και φίλτρα µαγικά και τέλος η πολύτιµησυµβολή του Αϊ-Βασίλη ανατρέπουν τα σχέδια της µάγισσας Τιτώς!

Συγγραφέας: Φραντζέσκα Βουλάγκα

ISBN: 978-960-627-221-9

Αρ. σελίδων: 30

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: iWrite

2-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» της ψυχολόγου και συγγραφέως Φρόσως Φωτεινάκη. Η εικονογράφηση είναι της Φωτεινής Τίκκου. Το βιβλίο απευθύνεται σε
παιδιών άνω των 4 ετών. Η εικονογράφησή του είναι εξαιρετική.

Στη μικρή Αντιγόνη αρέσουν οι αγκαλιές, όχι όμως κι όλες. Κάποιες τη δυσαρεστούν, κάποιες της προκαλούν αμηχανία και κάποιες άλλες την κάνουν να νιώθει ασφαλής. Όλα θεμιτά.

Μια υπέροχη ιστορία για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση και τη συναίνεση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο φίλος μου ο Σωτήρης με ρωτάει πάντα πριν με κάνει μια αγκαλιά! Νιώθω υπέροχα μαζί του! Υπάρχουν όμως πολλές, διαφορετικές αγκαλιές...

Κάποιες με γεμίζουν χαρά και αγάπη, άλλες με κάνουν να ντρέπομαι και άλλες να αγχώνομαι και να θέλω τόσο πολύ να πω «όχι!».

Ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μου; Πώς θα του μιλήσω για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση, τη συναίνεση χωρίς να το πλημμυρίσω με φόβο και φοβίες; Ποια είναι η σπουδαιότερη, η πιο πολύτιμη αγκαλιά;

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου εδώ.

Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου & Ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη.

Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη

ISBN: 978-618-220-010-0

Αρ. σελίδων: 48

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

3-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Πάγος και Αστροφεγγιά» της συγγραφέως Sarah J. Maas. Η μετάφραση ανήκει στην Έλλη Συλογίδου.

Το βιβλίο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του τρίτου βιβλίου της σειράς Αγκάθια και Τριαντάφυλλα και των δύο επόμενων που έπονται και αναμένονται να κυκλοφορήσουν στις 26/1/2023, χωρισμένα σε δύο τόμους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η ελπίδα θερμαίνει και την πιο παγερή νύχτα. ​ Η Φέιρα, ο Ρις και ο στενός κύκλος των φίλων τους έχουν καταπιαστεί με την ανοικοδόμηση της Αυλής της Νύχτας και του σαρωτικά αλλαγμένου κόσμου πέρα από τα σύνορα της επικράτειάς τους. Όμως η Φθινοπωρινή Ισημερία πλησιάζει επιτέλους και μαζί της μια ευκαιρία για ανάπαυση, κερδισμένη επάξια.

Μα ακόμη και αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κρατήσει μακριά τις σκιές του παρελθόντος. Καθώς η Φέιρα διαχειρίζεται την πρώτη Ισημερία της ως Μεγάλη Αρχόντισσα, διαπιστώνει πως τα πλέον κοντινά της πρόσωπα κουβαλούν περισσότερες πληγές από όσες θα περίμενε εκείνη… πληγές που θα έχουν πολλαπλό αντίκτυπο στο μέλλον της Αυλής τους.

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ» ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Συγγραφέας: Sarah J. Maas

ISBN: 978-618-01-4691-2

Αρ. σελίδων: 272

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

4-Από τις Εκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι έκανες στα Χριστούγεννα Μάγισσα Αλαντάλα;» των συγγραφέων Μαρίας Τσοπόκη και Ουρανίας Μάρκου. Η εικονογράφηση είναι της Λυδίας Χατζημάρκου.

Μια ιστορία για τη μαγική δύναμη της αγάπης, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη. Με ήρωες τον Άγιο Βασίλη, τη μάγισσα Αλαντάλα και τους πρωταγωνιστές τριών κλασικών παραμυθιών, την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη.

Στο παραμύθι αυτό η μάγισσα δεν είναι κακιά. Έχει μόνο μια ανάγκη. Να την αγαπήσουν όσο τον Άγιο Βασίλη. Σαν ένα ζηλιάρικο παιδάκι που κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει αυτό που θέλει. Οπότε, τα κάνει όλα άνω κάτω.

Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με έντονο το θεατρικό στοιχείο. Συνδυάζει το κωμικό στοιχείο και τη δράση μέσα σε μια γρήγορη εναλλαγή σκηνών, η οποία κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο. Θα σωθούν τα Χριστούγεννα; Ανακαλύψτε το διαβάζοντας αυτό το πρωτότυπο, μαγικό κι ευφάνταστο παραμύθι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα σ’ ένα μακρινό δάσος, αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν. Η μάγισσα Αλαντάλα είναι πολύ προβληματισμένη. Στριφογυρίζει γύρω από το καζάνι της,
σκέφτεται, ψάχνει και δοκιμάζει ένα νέο ξόρκι.

Η επιθυμία της μία: να πάρει τη θέση του Αϊ-Βασίλη! Την ίδια ώρα, ένα μικρό ατύχημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Μια βόλτα στο δάσος, ίσως τον βοηθήσει… Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα, μια πανέμορφη κοπέλα με γυάλινα γοβάκια και 7 μικρούς νάνους. Είναι η
 αγάπη όλων τους αρκετή, ώστε να νικήσει τη μάγισσα και να σώσει τα Χριστούγεννα;

Συγγραφέας: Μαρία Τσοπόκη & Ουρανία Μάρκου

ISBN:978-960-627-224-0

Αρ. σελίδων: 24

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: iWrite

5-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Η μαγεία των Χριστουγέννων… πάει διακοπές» της συγγραφέως Κατερίνας Σέρβη. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Γρίβα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών.

Μια ιστορία ζεστή, πολύχρωμη, ζυμωμένη με τη θαλπωρή των Χριστουγέννων των παιδικών μας χρόνων, πασπαλισμένη με την απεγνωσμένη ανάγκη των ενηλίκων για ξεκούραση και ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Mαγεία; Κι αν φέτος η ίδια η Μαγεία των Χριστουγέννων, αντί να σκορπίσει τη μαγική της νεραϊδόσκονη, αποφασίσει να πάει διακοπές;

Η Μαγεία των Καλοκαιρινών Διακοπών, που οι φίλοι τη φωνάζουν Κάλι, και ο Όλιβερ, το ξωτικό, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπληρώσουν το κενό. Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου… μα καθόλου εύκολα!

Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όταν εμφανίζεται ένα μυστηριώδες σημείωμα, γραμμένο από σκληρούς και ανελέητους απαγωγείς...

Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη

ISBN: 978-960-605-574-4

Αρ. σελίδων: 64

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

6-Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο ΚαλΟκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό» του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Η εικονογράφηση είναιτης Κάρλας Μανέα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Ένα παραμύθι που περνά όμορφα τρυφερά μηνύματα για την συνεργασία, τη φιλία αλλά και την τήρηση των παραδόσεων. Για τη δυνατή φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ ενός παιδιού, του Μανόλη κι ενός καλικάντζαρου, του ΚαλΟκάντζαρου, σε μία περίοδο που τα έθιμα και οι παραδόσεις αποδυναμώνονται.

Στο Μανόλη αρέσουν οι πλάκες και οι σκανταλιές. Όταν στο δάσος γνωρίζει τον Καλοκάντζαρο, το μοναδικό καλό καλικάντζαρο, γίνονται οι καλύτεροι φίλοι και όλα ανατρέπονται!

Οι δυο τους δίνουν μια υπόσχεση: να βοηθούν πάντα ο ένας τον άλλο. Γι’ αυτό κι όταν ο Μανόλης έπειτα από χρόνια συνειδητοποιεί ότι οι καλικάντζαροι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, γιατί οι άνθρωποι ούτε πιστεύουν ότι υπάρχουν ούτε γιορτάζουν πια παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, αποφασίζει να πάει στο Καλικαντζαροχωριό.

Εκεί ο Μαντρακούκος, ο Κωλοβελόνης κι ο Κοψαχείλης, οι αρχηγοί των καλικάντζαρων, τρομάζουν μόλις ακούν τα νέα. Μόνο ο Καλοκάντζαρος και ο Μανόλης αποφασίζουν να δράσουν για να κάνουν τους ανθρώπους να γιορτάζουν παραδοσιακά και να σώσουν τους καλικάντζαρους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια φορά κι έναν καιρό στο Καλικαντζαροχωριό ένας μικρός και καλόκαρδος καλικάντζαρος αποφάσισε να ανέβει κρυφά στη Γη πολύ πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων! Ήθελε να δει πώς προετοιμάζονται οι άνθρωποι για τις γιορτές.

Θα γυρνούσε πίσω λίγο πριν από τη στιγμή που το δέντρο που βαστά τη Γη θα ήθελε μόνο μια τσεκουριά για να πέσει, γιατί αυτός είναι που λέει κάθε χρόνο στους καλικάντζαρους: «Αφήστε, μόνος του να πέσει ο κορμός. Πάνω στη Γη θα γίνει ο χαμός!». Τότε όμως γνώρισε τον Μανόλη.

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

ISBN: 9786180702620

Αρ. σελίδων: 40

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

7-Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφορεί το βιβλίο «Αληθινά Χριστούγεννα» της συγγραφέα Catherine Metzmeyer. Η μετάφραση ανήκει στη Μαρία Αγγελίδου και τον Άγγελο Αγγελίδη. Η εικονογράφηση είναι του Hervé Le Goff. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Ο καφές αρκούδος, ψάχνοντας να βρει ένα όμορφο και φουντωτό έλατο, πατάει ένα μυτερό αντικείμενο, πέφτει κάτω σφαδάζοντας απ’ τον πόνο. Τα ζώα πετάγονται τρομαγμένα για να δουν τι έχει συμβεί κι από πού ακούγονται οι κραυγές.

Αντικρίζουν τον μεγάλο κυρ-αρκούδο πεσμένο στο χιόνι κι εξετάζουν την πατούσα του για να βρουν την αιτία του πόνου. Ο Αρκούδος δεν μπορεί να περπατήσει για να πάει στο σπίτι του και τα ζώα δυσκολεύονται να τον μετακινήσουν.

Άραγε θα καταφέρουν τα ζώα του δάσους να βρουν μια λύση να βοηθήσουν το φίλο τους παραμονή των Χριστουγέννων;

Το «Αληθινά Χριστούγεννα» είναι μια τρυφερή ιστορία που περνάει στα μικρά παιδιά με έξυπνο τρόπο τα μηνύματα της αλληλεγγύης, της αληθινής φιλίας, της αγάπης και της προσφοράς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Αύριο ξημερώνουν Χριστούγεννα. Ο μεγάλος αρκούδος ψάχνει ένα ωραίο έλατο. Όταν ξαφνικά… «ΟΟΟΧΧΧ!» μπήγει μια φωνή. Και μπαμ, σωριάζεται κάτω! Και δεν μπορεί να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του. Μένει καρφωμένος στο χιόνι.

Όλα τα ζώα τρέχουν να βοηθήσουν τον φίλο τους. Και το ρεβεγιόν στήνεται γύρω του…

Συγγραφέας: Catherine Metzmeyer

ISBN: 978-618-5568-66-5

Αρ. σελίδων: 32

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Δεσύλλας

8-Από τις Εκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το βιβλίο «Η ευχή ενός έλατου» της συγγραφέως Κυριακής Κηρυττοπούλου. Η εικονογράφηση είναι της Λυδίας Χαττζημάρκου. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Ο Τάκης είναι ένα όμορφο καταπράσινο έλατο στην πλαγιά ενός λόφου. Κάθε βράδυ παρατηρεί τον φωτισμό του χωριού ώσπου ένα βράδυ αντιλαμβάνεται πως τα σπίτια δείχνουν πιο φωτισμένα αλλά και πολύχρωμα και στο εσωτερικό τους να υπάρχουν στολισμένα δέντρα. Κι έτσι ο Τάκης άρχισε να εύχεται να γίνει ένα από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Άκη, του γέρικου πεύκου.

Όταν η ευχή του πραγματοποιείται, τότε ξεκινούν όλα τα δεινά του. Όσο πιο όμορφα τον στολίζουν, άλλο τόσο ο Τάκης υποφέρει, μαραίνεται, χάνει τη ζωντάνια του και στο τέλος καταλήγει στον κάδο.

Όμως έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα στο παιδί της οικογένειας, πως πρέπει να σεβόμαστε τα δέντρα γιατί δεν αποτελούν μόνο ένα διακοσμητικό στοιχείο για τα Χριστούγεννα. Αλλά προσφέρουν δροσιά και ίσκιο για το καλοκαίρι, οι ρίζες τους συγκρατούν τα νερά των βροχών και προστατεύουν τους ανθρώπους από τις πλημμύρες.

«Η ευχή ενός έλατου» είναι ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά την αγάπη για τα δέντρα και την αξία της προστασίας τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Αυτό που ήξερε ο Τάκης ήταν ότι λαχταρούσε να ταξιδέψει για τις µέρες των Χριστουγέννων, «εκεί… όπου τα δέντρα αστράφτουν» όπως έλεγε. Αυτό, όμως, που δεν ήξερε ήταν πως ενώ η επιθυμία του θα γινόταν πραγματικότητα… η χαρά του, δυστυχώς, δεν θα κρατούσε για πολύ.

Αφού από την επόµενη κιόλας µέρα της παραµονής του στο σπίτι του Χρήστου, που τον φιλοξενούσε… τον περίµεναν µια σειρά από δυσάρεστες εκπλήξεις…

Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά την αγάπη για τα δέντρα και την αξία της προστασίας τους.

Συγγραφέας: Κυριακή Κηρυττοπούλου

ISBN: 978-960-627-307-0

Αρ. σελίδων: 24

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: iWrite

9-Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφορεί το βιβλίο «Ιστορίες από το Μουσικό Κουτί: Η νύχτα των Χριστουγέννων» του συγγραφέα Clement C. Moore. Η μετάφραση ανήκει στη Μαρία Αγγελίδου και τον Άγγελο Αγγελίδη. Η εικονογράφηση είναι της Raquel Martin. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.

Πρόκειται για ένα ποίημα που έγραψε ο συγγραφέας πριν δύο αιώνες περίπου, περιγράφοντάς μας με γλαφυρό τρόπο τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Η οικογένεια είχε ξαπλώσει και στο σπίτι επικρατούσε απόλυτη ησυχία, μέχρι που ένας θόρυβος ξύπνησε το μικρό αγόρι. Εκείνο περίεργο σηκώθηκε και πλησίασε το παράθυρο για να δει από πού προέρχεται η
φασαρία. Έκπληκτο βλέπει τον Άγιο Βασίλη μαζί με τους ταράνδους του.

Ο συνδυασμός του ποιήματος με τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Γιορτινά τραγούδια ηχούνε» με ταξίδεψε νοσταλγικά πίσω στα παιδικά μου χρόνια όταν περίμενα κι εγώ τον Άγιο Βασίλη, μα πάντα με έπαιρνε ο ύπνος πριν την άφιξή του.

«Η νύχτα των Χριστουγέννων» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο με εκπληκτική εικονογράφηση. Αλλά αυτό που με κέρδισε ολότελα είναι το ενσωματωμένο μουσικό κουτί. Τι περιμένετε, λοιπόν! Κουρδίστε το κουτί κι αφήστε το εορταστικό πνεύμα να σας κατακλύσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Χριστούγεννα! Παραμονή!​
Το σπίτι σιωπηλό…​
Άχνα δεν ακούγεται.​
Το παραμικρό!

Η μαγεία της μουσικής γίνεται δική σου χάρη σ’ αυτό το διαδραστικό βιβλίο και τις κουρδιστές μελωδίες του, που είναι σαν τα παλιά αγαπημένα μουσικά κουτιά. Κούρδισε και άκουσε το «Γιορτινά τραγούδια ηχούνε» (Deck the Halls),απολαμβάνοντας αυτήν την κλασική ιστορία.

Συγγραφέας: Clement C. Moore

ISBN: 978-618-5568-42-9

Αρ. σελίδων: 24

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Δεσύλλας