«Να µην πατήσουν άσφαλτο» είναι η οδηγία που έχουν λάβει οι αστυνοµικές διευθύνσεις και οι δυνάµεις καταστολής για τον περιορισµό των αγροτικών κινητοποιήσεων, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη «θερµή» υποδοχή που επεφύλαξαν τα ΜΑΤ για τους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας κατά την έξοδό τους στα καθιερωµένα πόστα των µπλόκων σε Ε-65 και Πλατύκαµπο αντίστοιχα την περασµένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

∆υο κλούβες αρκούν για να συγκρατήσουν τα τρακτέρ των δυνάµεων που συντάσσονται µε τα µπλόκα στις πλατείες των χωριών τους, κάτι που φαίνεται να δουλεύει σε ορισµένες περιοχές, όπως στη Στερεά Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, περιορίζοντας αισθητά την όρεξη των αγροτών για έξοδο στην Εθνική Οδό.

∆εν συνέβη ωστόσο το ίδιο στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου οι στρατηγοί τον µπλόκων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό, κάνοντας συµβολικό αποκλεισµό στον Ε-65, δυο φορές, κερδίζοντας και τη συµπάθεια της κοινής γνώµης έπειτα από την επίθεση των ΜΑΤ, µε τις εικόνες που έκαναν τον γύρο της χώρας να συσπειρώνουν περισσότερο τον αγροτικό κόσµο αλλά να υποχρεώνουν και την κυβέρνηση στην υιοθέτηση πιο ήπιων τόνων, µε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να σχολιάζει ότι οι εικόνες αυτές «προκαλούν θλίψη».

Η συγκαταβατική παραδοχή Αυγενάκη για τα προβλήµατα των αγροτών, δείχνει πως η υπόθεση των µπλόκων θα κριθεί από την επιδραστικότητα των βασικών εκφραστών του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήµατος.

Τα αυταπόδεικτα προβλήµατα του αγροτικού κόσµου, από την αργόστροφη προεργασία της ΚΑΠ που αιφνιδίασε άπαντες µε την εξέλιξη της καταβολής των ενισχύσεων του 2023, µέχρι τους περιορισµούς στο µπάτζετ που κρατάνε πίσω τα κρίσιµα προγράµµατα για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, είναι εις γνώση της κυβέρνησης και προκαλούν αµηχανία.

Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο µε τον οποίο άλλαξε η επικοινωνιακή τακτική του υπουργού Αυγενάκη µέσα σε διάστηµα πέντε ηµερών. Από το Βερολίνο το περασµένο Σάββατο και το…«οι Γερµανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόµους και αγωνίζονται για προβλήµατα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση τα έχει επιλύσει» στα «υποκινούµενα µπλόκα» και τις «ασυνάρτητες κραυγές», ο υπουργός την περασµένη Τρίτη, στη σκιά ενός πανευρωπαϊκού αναβρασµού χαµήλωσε τους τόνους µιλώντας για «κατανόηση».

«Στις κινητοποιήσεις στεκόµαστε µε σεβασµό, συζητάµε, κατανοούµε τα προβλήµατα, όµως υπάρχει µέριµνα και αντανακλαστικά» ανέφερε, πριν υιοθετήσει ακόµα πιο ήπιο τόνο στο τέλος της εβδοµάδας λέγοντας «Κατανοούµε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες στους δρόµους. Οι εικόνες που είδαµε δεν θέλουµε να επαναληφθούν».

Πέτρος Γκόγκος (agronews.gr)