Η αναγέννηση του Θεσσαλικού κάμπου μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, είναι το μεγάλο στοίχημα της νέα Περιφερειακής Αρχής που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία της Περιφέρειας από τις αρχές του νέου έτους έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ήδη δουλειά και μιλώντας στον 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, περιέγραψε τις προτεραιότητες που έχει θέσει για τη ανάταξη της περιοχής και την παραγωγική ανασυγκρότηση του κάμπου.
«Οι εκλογές ήταν κρίσιμες, περίεργες και δύσκολες. Ουσιαστικά, έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δουλειά και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να ορκιστείς.
Είχα προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα γιατί έβλεπα ότι η Θεσσαλία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο για την ανασυγκρότηση όλης της περιοχής», ανέφερε αρχικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κύριοι άξονες του προγράμματος Αγροτικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι τρεις: τι είδους καλλιέργειες θα επιλεγούν, πως θα βρεθεί το νερό για υπάρχει επάρκεια καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση των καλλιεργειών.
Ο κ. Κουρέτας στάθηκε ιδιαίτερα στα εγγειοβελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία ώστε και να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών, αλλά και απόθεμα σε αρδευτικό νερό για να αποφεύγονται ακραίες καταστάσεις.
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια διαχείρισης του Πηνειού, την επέκταση της λίμνης Κάρλα και τη λειτουργία της ως ταμιευτήρα αλλά και την διάνοιξη διόδων προς την θάλασσα.
Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της διάνοιξης σήραγγας ικανής διατομής από το ΒΑ τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο πλησίον της περιοχής του Καμαρίου κάτι το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει τις παρακάρλιες περιοχές να αδειάσουν από τα νερά και να καταστούν ξανά καλλιεργήσιμες ενώ θα αποτελέσει και βαλβίδα διαφυγής σε περίπτωση που ξανασυμβεί κάτι.
«Σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Κάρλας ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν σε 2-2,5 χρόνια να καλλιεργήσουν ξανά τις εκτάσεις τους», πρόσθεσε.