Με αγρότες και κτηνοτρόφους από περιοχές της Μαγνησίας, οι οποίοι προχθές πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση έξω από την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Oι παραγωγοί έθεσαν υπόψιν του Περιφερειάρχη τα αιτήματα τους και ζήτησαν την παρέμβαση του προς το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως τόνισαν , κατά την διάρκεια της συζήτησης, το τριπλό «χτύπημα» που δέχτηκαν τους τελευταίους μήνες (Πυρκαγιά Daniel, Elias) τους έχει φέρει σε απόγνωση και η πολιτεία ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία των αποζημιώσεων τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.

Μάλιστα ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης τόνισε ότι οι συνάδελφοι του έχουν περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση καθώς έχουν ήδη χρεωθεί στους εμπόρους με προκαταβολές για να πάρουν ζωοτροφές, με την τιμή μάλιστα στο γάλα να είναι φέτος χαμηλή.

Στην τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί και η ελαιοκομία από την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε εξάλλου και ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγών δυτικής Μαγνησίας κ. Σταμάτης Αλαμανιώτης, επισημαίνοντας ότι φέτος υπήρξε πάνω από 70% μείωση της παραγωγής.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, αφού επεσήμανε ότι γνωρίζει τα προβλήματα τους και έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την μέχρι τώρα οικονομική στήριξη από πλευράς της πολιτείας , ενημέρωσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας και αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και σύμφωνα με το οποίο η τελική αποπληρωμή αναμένεται περίπου στο τέλος Μαΐου. ​

Ο περιφερειάρχης, ενημέρωσε επίσης τους παραγωγούς σχετικά με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο έχει καταθέσει ήδη η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση παραβρεθήκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Τσέτσιλας και ο Εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενούς τομέα-υπεύθυνος τροφίμων Κωνσταντίνος Ζαρκάδας. ​

-Η επιτροπή αγροτών έθεσε υπόψη του περιφερειάρχη το υπόμνημα με τα αιτήματα τους, τα οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:

-Άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών -πυρόπληκτων (αγροτικού εξοπλισμού-ζωικό κεφάλαιο)

-Άμεση αποκατάσταση ζημιών και αποστράγγιση χωραφιών λίμνης Κάρλας

-Αύξηση αγροτικών αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους λόγο απώλειας ζωικού κεφαλαίου

-Άμεση οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του νομού Μαγνησία (ακαρπία).