Με εξαιρετικά εκθέματα που μιλούν για την “ψυχή” του ρεμπέτικου, ως έννοιας και ως πρόσληψης, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τον τίτλο “Ρεμπέτικο”, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό των Τρικάλων, στο ισόγειο του Μουσείου Τσιτσάνη. Ο χώρος, εξάλλου, συνάδει με το αντικείμενο της έκθεσης, που προσλαμβάνει ιδέες, συναισθήματα και σκέψεις από το ρεμπέτικο και γενικότερα το λαϊκό τραγούδι και τις εναποθέτει στο κοινό.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παρέδωσαν τα έργα τους στον επιμελητή κ. Χριστόφορο Μαρίνο, ο οποίος αξιιοποίησε τρεις αίθουσες του Λουτρού και δύο του Μουσείου, προκειμένου να παρουσιάσει, όπως τονίζει στο σημείωμά του «μια έκθεση η οποία -όπως και το θέμα που εξετάζει- απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και στους απανταχού λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής.
Στόχος της έκθεσης είναι να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική́. Πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί́ να συνδεθεί́ συναισθηματικά́ και να αποδώσει μέσα από εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο, είναι «τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος»;
Την έκθεση ήδη περιηγήθηκαν τρικαλινοί και επισκέπτες από άλλες πόλεις, καθώς εκθέτουν καλλιτέχνες από Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αθήνα και άλλες περιοχές, σε συνδυασμό και με τον Μύλο των Ξωτικών..
Συγκεκριμένα εκθέτουν οι: Ανώνυμος, Βαγγέλης Αβραμόπουλος, Σώτος Αλεξίου, Capten, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ανέστης Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Ζήσης Κοτιώνης & Στάθης Γουργουρής, Πάνος Κουτρουμπούσης, Ελένη Κρίκκη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημήτρης Μεράντζας, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ηλίας Σιψάς, Σπύρος Στάβερης, Στέργιος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Χαλάτσης, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος.
Η Αννα Φιλίνη (πρ. βουλευτής, αρχιτεκτόνισσα, ζωγράφος) παρουσίασε στο κοινό το τριπλής σύνθεσης έργο της με αναφορά σε τρία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, σημειώνοντας τις προσλαμβάνουσες για το τελικό αποτέλεσμα.
Σε μια άλλη στιγμή, ο εκ Καρδίτσας Δημήτρης Χαλάτσης παρουσίασε δεκάλεπτη περφόρμανς με τον τίτλο «Βαδίζω με παράπονο»
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό, μέσω αυτής, “να εμπλουτίσει την εικονολογία που σχετίζεται με το ρεμπέτικο, αλλάζοντας ριζικά́ την οπτική́ του πρόσληψη.
Έτσι, όπως αποδεικνύει αυτή́ η έκθεση, το ρεμπέτικο όχι μόνο ανήκει στο παρόν αλλά́ ενδύεται και νέες μορφές”, όπως επίσης τονίζει ο κ. Μαρίνος.
Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησε η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, που καλωσόρισε τους καλλιτέχνες, ενώ παρέστησαν και οι πρ. βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων) και Χρυσούλα Κατσαβριά (Καρδίτσας).
Το «Ρεμπέτικο» παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2022, σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ. Η έκθεση στο Μουσείο Τσιτσάνη είναι μια διαφορετική εκδοχή, καθώς περιλαμβάνει έντεκα νέες συμμετοχές. Την έκθεση διοργανώνει η ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ, και εκτός του επιμελητή κ. Μαρίνου, συνετέλεσαν για την πραγματοποίησή της:
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Χρυσόπουλος
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Kottage Design
Διοργάνωση/παραγωγή: ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ
Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη του Δήμου Τρικκαίων.
Από το γραφείο Τύπου