Ο παλμός βρίσκεται στην καρδιά κάθε ομαδικής προσπάθειας και το τραγούδι έχει την ικανότητα να συνδέει τα συναισθήματα με τη λογική. Πόσο μάλλον το λαϊκό τραγούδι, και μάλιστα το ρεμπέτικο. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες το βράδυ στη μεγάλη συναυλία του «Ολοι Μαζί Μπορούμε» που ήταν αφιερωμένη στον Τρικαλινό Βασίλη Τσιτσάνη, τον σημαντικότερο δημιουργό της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ού αιώνα. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την αλληλεγγύη με τη διασκέδαση, το κοινό γέμισε το Καλλιμάρμαρο και το κοινό κατέφθανε απ’ όλους τους δρόμους, ενώ μαζί τους ήταν και ένα γκρουπ 50 ομογενών από την Αυστραλία.

Από τις 5 η ώρα το απόγευμα η περιοχή γύρω από το Στάδιο ζούσε στον ρυθμό της συναυλίας και οι πύλες άνοιξαν για να αρχίσουν να δέχονται το πολυάριθμο κοινό. Μέχρι το μεσημέρι, 35.000 εισιτήρια είχαν πωληθεί και οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι το κοινό έφτασε τις 40.000. Στις 20.30, πλέον, ένα μεγάλο μέρος του Σταδίου είχε γεμίσει, οι καλλιτέχνες έφταναν ένας ένας και γίνονταν δεκτοί με τα χειροκροτήματα όσων ήδη είχαν γεμίσει τις κερκίδες. Παρότι κανείς θα φανταζόταν ότι ο μεγάλος ρεμπέτης Τσιτσάνης θα αφορούσε τους μεγαλύτερους, το Στάδιο είχε γεμίσει από νέα παιδιά, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας διαχρονικός καλλιτέχνης. Οπως άλλωστε είπε και ο Διονύσης Σαββόπουλος, που άνοιξε τη συναυλία, «ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι η μόνη ελληνική επανάσταση που πέτυχε, γιατί ακόμη και στα χρόνια του Εμφυλίου είχε ενώσει όλη την Ελλάδα».

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2011 και έχει βραβευθεί για τη δράση του, είναι έμπειρο στη διοργάνωση συναυλιών με τέτοια απήχηση. Την αρχή έκανε πριν από δύο χρόνια ο μαέστρος και συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και ακολούθησε πέρυσι ο Διονύσης Σαββόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη συναυλία του 2017 συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 600 τόνοι τρόφιμα για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες. Φέτος, ο τρόπος αγοράς και διανομής των αγαθών (τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.) έχει αλλάξει και τουλάχιστον δύο ευρώ ανά εισιτήριο μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό «αλληλεγγύης». Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 70.000 ευρώ θα δοθούν ως αγαθά στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» έχει γίνει θεσμός. Για τρίτη χρονιά, λοιπόν, η εθελοντική δράση του ΣΚΑΪ διοργάνωσε τη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού, με στόχο την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2 συνυπέγραψε αυτή την εκδήλωση, εξασφαλίζοντας εθελοντικά ένα πλήθος σημαντικών και επιτυχημένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το πάθος και ο ενθουσιασμός όλων ήταν ειλικρινής και πηγαίος. Η σκηνή φωτίστηκε και πίσω από τους μουσικούς άναψαν δεκάδες κεράκια που ξεσήκωσαν το κοινό.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος κάλεσε στη σκηνή τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος εμφανίστηκε παίζοντας το μπαγλαμαδάκι του και όλοι μαζί ξεκίνησαν τη συναυλία με το «Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαχτσέ Τσιφλίκι». Ο ένας καλλιτέχνης διαδέχθηκε τον άλλον, σε μία εκδήλωση ωραία σκηνοθετημένη από τον Σταμάτη Φασουλή, που πραγματοποίησε την ευχή του Γρηγόρη Βαλτινού «να έχουμε όλοι μια φωτεινή νύχτα». Ανάμεσα σε όσους ένωσαν τη φωνή τους με την προσπάθεια για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας ήταν –αλφαβητικά– οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρίνα Σάττι και πολλοί άλλοι.

Μάρω Βασιλειάδου (Καθημερινή)