Η θέση του πιάνου στις κλασικές σπουδές συνδέεται με τον εμβληματικό του ρόλο στην ιστορία της δυτικής μουσικής, αλλά και με τον σχετικό συντηρητισμό που προκύπτει εξ αυτού.
Το σεμινάριο «επιχειρεί» μία εναλλακτική επαναπροσέγγιση του με άξονα το σήμερα προκαλεί, επομένως, την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των νέων σπουδαστών, των πιανιστών και του κοινού.
Το εγχείρημα του «λαϊκού πιάνου» εστιάζει στα αστικά λαϊκά ρεπερτόρια, κινούμενο σε δύο αλληλεξαρτώμενους άξονες: τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου πιανιστικού ρεπερτορίου και την ανάπτυξη μίας εκτελεστικής τεχνικής• και τα δύο με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά.
Το ρεσιτάλ είναι χτισμένο επάνω στο σόλο πιάνο. Αποτελείται από ανακατασκευές ορισμένων εκ των πιο δημοφιλών μουσικών σκοπών της ιστορικής δισκογραφίας των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ξεκινώντας ακόμη και από το μακρινό 1910.
Η δομή του αφορά 9 σενάρια, όπως ονοματίζονται κατά την διάρκεια των βίντεο προβολών, οι οποίες συνοδεύουν και εναλλάσσονται την ζωντανή εκτέλεση.
Με τις βίντεο προβολές, οι οποίες περιλαμβάνουν εικόνα, ήχο και αφήγηση, εξιστορούνται οι ιστορίες των δημιουργιών, έχοντας ως βασικό άξονα την ίδια την μουσική τους.
Με τον τρόπο αυτόν, με βάση την ιστορική αφήγηση, η πιανιστική ανακατασκευή που εκτελείται στο τέλος κάθε σεναρίου, αποκτάει νόημα εντός αυτής της αφήγησης και του συγκεκριμένου πλαισίου, μεταφέροντας την όλη συζήτηση για τον κάθε μουσικό σκοπό στο σήμερα – σε ενεστώτα χρόνο.
Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τσιτσάνη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ώρες 20:30 – 23:30