Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η πανδημία στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην ιστοσελίδα iatropedia.gr σχετικά με την επιδημιολογική αξιολόγηση της άρσης  των πρώτων μέτρων που λήφθησαν από τις 4 Μαϊου, τονίζει ότι "φαίνεται να πηγαίνουμε καλά", εκτός από την έξαρση των κρουσμάτων που προσπαθούν οι υγειονομικές αρχές να περιορίσουν στη Λάρισα:

“Δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα προς το παρόν. Η μετάδοση κινείται σε χαμηλά επίπεδα επί του παρόντος. Να δούμε και την επόμενη εβδομάδα.

Έχουμε μόνο κάποιες μεμονωμένες εξάρσεις στη Λάρισα με τους Ρομά, που ακόμα συνεχίζεται μια μετάδοση εκεί πέρα και προσπαθούμε να την ανακόψουμε, αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω προς το παρόν να υπάρχει πρόβλημα”

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν “κρυφή” μετάδοση του κορωνοϊού, που δεν έχουν εντοπιστεί από την υγειονομική καταγραφή, ο καθηγητής αναφέρει, ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η τάση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι πτωτική:

“Αυτό που καταγράφουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι τα κρούσματα που δίνουν συμπτωματολογία. Από εκεί και κάτω, είναι αυτά που δίνουν ήπια συμπτωματολογία και κάποιοι ασυμπτωματικοί έτσι κι αλλιώς.

Σημασία έχει να βλέπουμε την καμπύλη και την τάση που έχουμε. Η τάση είναι πτωτική.

Και στις νοσηλείες το βλέπουμε αυτό και στα κρούσματα που δηλώνονται. Άσχετα αν τα κρούσματα που δηλώνονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών.

Αυτό πάντα ισχύει. Αυτά μας δίνουν πάντα τις τάσεις: αν έχω αύξηση ή πτώση ή σταθερότητα αυτά το δείχνουνε”, καταλήγει ο καθηγητής.

iatropedia.gr