Τελέστηκαν σήμερα, σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αρχικά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων και στη συνέχεια στα Δενδράκια Φαρσάλων, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, παρουσία συγγενών των εκτελεσθέντων, έπειτα από 74 χρόνια, από την μέρα που 40 πατριώτες έχασαν την ζωή τους στις 30 Μαρτίου 1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε αντίποινα για την κατάληψη της πόλης των Φαρσάλων στις 28 Μαρτίου 1943 από ανταρτικές ομάδες και τη σύλληψη της ιταλικής φρουράς.
Αρχικά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναλήψεως του Σωτήρος μπροστά στο νεοανεγερθέν μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάγια Παύλου, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων καθώς και ο κ. Κυριαζής από τα Δενδράκια οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ημέρας και στο γεγονός της εκτέλεσης των 40 πατριωτών, λέγοντας τα εξής:
«Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορικής μνήμης. Οφείλουμε καταρχάς να επιτελέσουμε το πρώτιστο και ακατάλυτό μας καθήκον. Να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες νεκρούς μας. Στις 28 Μαρτίου 1943 αντάρτικες ομάδες πραγματοποίησαν επίθεση στα Φάρσαλα. Η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής έπεσε χωρίς μάχη και αιχμαλωτίστηκαν χωροφύλακες και αξιωματικοί που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατόπιν χτυπήθηκε το κτίριο της Καραμπινερίας. Οι Ιταλοί αποφάσισαν να παραδοθούν και ζήτησαν εγγυήσεις για τη ζωή τους, που τους δόθηκαν. Το γεγονός της παράδοσης των Ιταλών προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους και αρκετοί τους ακολουθούν στα βουνά. Παράλληλα άρχισαν οι ανησυχίες για αντίποινα από μέρους των Ιταλών. Στις 29 Μαρτίου 1943 Ιταλοί στρατιώτες περικύκλωσαν τα Φάρσαλα (οι κάτοικοι έχουν καταφύγει προς τα ημιορεινά χωριά της περιοχής) και την πυρπολούν. Περίπου 250 σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και 28 Φαρσαλινοί συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη Λάρισα όπου μεταφέρθηκαν. Την επόμενη ημέρα 30 Μαρτίου 1943 οι Ιταλοί επιστρέφουν στην περιοχή και στον Σιδηροδρομικό
Σταθμό εκτέλεσαν 20 άντρες (13 Φαρσαλινούς και 7 περαστικούς). Κατόπιν στην πόλη, που είχε εκκενωθεί, σκότωσαν 5 ανθρώπους που βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια επιστρέφοντας προς τη Λάρισα στο χωριό Δενδράκια εκτέλεσαν 14 κατοίκους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της επαρχίας Φαρσάλων στα 40 άτομα. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία και αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις που επιχειρούν την ιστορική μας λήθη».
Το μνημείο φιλοτέχνησε ο κ. Αλτίν Πατσέλη, κατόπιν επιθυμίας και οικονομικής προσφοράς του κ. Δημητρίου Αθανασίου, προς τιμήν των εκτελεσθέντων πατριωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας του. Μετά τα αποκαλυπτήρια και την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Καραχάλιο, τον υποδ. ΑΤ Φαρσάλων κ. Σακκά, , τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Τολίκα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παχτουρίου κ. Μπόλη και τον κ. Αθανασίου
Στη συνέχεια στον οικισμό Δενδράκια Φαρσάλων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνοις και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, από τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Τύμπα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαμβακούς κ. Ξυνογαλά και από την εκπρόσωπο των κατοίκων κα Κωστή-Μπαλατσού.
Και στις δύο εκδηλώσεις τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κυριαζής, ο εκπρόσωπος της κοινότητας Παχτουριωτών κ. Βασιλάρας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ Λάρισας κ. Μπαργιώτας. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν οι αντιδήμαρχοι κ. Μπαμπανίκας, κ. Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ κ. Δερλός και ΔΗΚΕΦΑ κα. Συροπούλου, οι δημοτικές σύμβουλοι κα. Παναγιωτοπούλου και κα Ταστεμίρογλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κα. Παύλου και τα μέλη κα Μαλέτσικα, κ. Βαγγελός, κ. Βαρακλιώτης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Τολίκας, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Παχτουρίου Αθηνών κ. Βασιλαράς, ο πρόεδρος της Τ. Κ. Παχτουρίου κ. Μπόλης, ο εκπρόσωπος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Παχτουρίου Βόλου κ. Λύτρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Πιτσάβας, ιερείς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, πλήθος κόσμου και συγγενείς των θυμάτων.
Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της κοινότητας Φαρσάλων κα. Παύλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος και η ιδέα της επαφής με την οικογένεια Αθανασίου ήταν του ανταποκριτή της Ελευθερίας στα Φάρσαλα κ. Αχ. Μπακαλέξη.
Η Πρόεδρος στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο για την παραχώρηση της άδειας ανέγερσης του μνημείου και την τιμητική του παρουσία, τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο για την αμέριστη εμπιστοσύνη και ευαισθησία που επιδεικνύει συνεχώς σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, τον γλύπτη κ. Αλτίν Πατσέλη που φιλοτέχνησε το μνημείο με ιδιαίτερο μεράκι και φροντίδα και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτριο Αθανασίου τόσο για την ευγενική του προσφορά όσο και για την υπέροχη προσωπική συνεργασία.
ifarsala.gr