Αλήθειες και αντιπαραθέσεις περιελάμβανε η δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Καλαμπάκα με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣ κ. Χαλατσάκη για το ΠΔ σχετικά με τις  δράσεις στο χώρο των Μετεώρων.
Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου συντάχθηκε κατάλογος ομιλητών εκ των παρισταμένων που κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα "Νίστα Λιάπη" που ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις τους για το φλέγον ζήτημα του τελευταίου διαστήματος για την περιοχή.
Ο κ. Κυριακούλης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών "Μετέωρα για όλους" ζήτησε την σύγκλιση εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου για να σταματήσει η έκδοση ΠΔ και χαρακτήρισε μη νόμιμη την διαδικασία ζητώντας να γίνει πραγματική διαβούλευση ως ορίζει ο νόμος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου "Μετεώρων Λιθόπολις" κ. Καλύβας είπε ότι σωστά η πολιτεία προχωρεί στην έκδοση του ΠΔ τονίζοντας ότι η προστασία του ιερού χώρου πρέπει να αποτελεί κοινή προσπάθεια.
Ο κ. Καρακαντάς ζήτησε να δοθούν οι περιουσίες στους Καλαμπακιώτες που ταλαιπωρούνται χρόνια με την αδόμητη ζώνη και να επιτρέπεται στη νεολαία η αναρρίχηση.
Ο κ. Λάσκος είπε ότι το θέμα του ΠΔ έχει λήξει με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ το ΔΣ δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει.
Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Χαρτοπούλου τόνισε ότι η αξιοποίηση των Μετεώρων δεν σημαίνει μη σεβασμός στο μοναχισμό αλλά μπορούν να συνυπάρχουν μοναχισμός και αθλητικές δράσεις.
Ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΚ κ. Σιάχος ότι με απόφαση του ΔΣ αυτής το νομικό πλαίσιο για την προστασία του χώρου είναι επαρκές και ζήτησε τον ορισμό επιτροπής διαβούλευσης.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τούλας είπε ότι η  ιερότητα του χώρου είναι δεδομένη εδώ και χρόνια ενώ δεν μπορούμε να δεχθούμε τις απαγορεύσεις σημειώνοντας πως όταν όλα έγιναν ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ.. Θεοδώρου χαρακτήρισε φιάσκο τη διαδικασία λέγοντας ότι όλα γίνονται κατόπιν εορτής και χωρίς διαβούλευση.
Η κ. Γιαβρούτα-Λούδα συντάχθηκε με τις θέσεις της ΟΛΚ ζητώντας η υπουργός Πολιτισμού να έρθει και να δει από κοντά τα προβλήματα.
Ο κ. Αθανασίου πρώην μοναχός απαίτησε να εφαρμόζεται ο νόμος για όλους ισότημα δηλώνοντας πως είναι πρόθυμος να καταθέσει σε εισαγγελέα όσα γνωρίζει.
Ο κ. Κουρέλης σημείωσε ότι χρειάζονται κανόνες και προστασία αλλά να επιτρέπονται δράσεις που δεν ενοχλούν για το καλό όλων και του τόπου.
 Ο κ. Ψαρρής υπογράμμισε ότι οι αναρριχητές δεν ενοχλούν και πως οι μοναχοί κάνουν ότι θέλουν ζητώντας να μην υπάρχει αδόμητη ζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες ενώ είπε πως ο κ. Καλύβας  ήταν στην επιτροπή για την οριοθέτηση του ιερού χώρου των Μετεώρων αλλά δεν τον άκουσα να λέει τίποτα σήμερα με συνέπεια να υπάρξει μεταξύ τους μια έντονη αντιπαράθεση.
Ο κ. Νταμπαλής σημείωσε ότι το απόστημα έσπασε και ζήτησε ο Δήμος να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο και να ορίσει Επιτροπή Διαβούλευσης.
Ο κ. Καπλάνας υπογράμμισε ότι το ΠΔ προστατεύει το χώρο και πως χάρη των μοναχών υπάρχουν αρκετά οφέλη για την περιοχή.
Σε επώνυμη καταγγελία του για παράνομες κατασκευές στα Μετέωρα αναφέρθηκε ο κ. Γαβράς λέγοντας ότι υπάρχει χώρος για όλους.
Να εμποδίσουν οι αρμόδιοι το ΠΔ έκτρωμα-ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζερβόπουλος.
Την ανάγκη σύγκλισης του ΔΣ για συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και μια απόφαση ομόφωνη για το θέμα ζήτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ. Ζιάκας και Λύπας.
Χρήσιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση οι βουλευτές κ.κ. Παπαδόπουλος, Δριτσέλη και Σιμορέλης λέγοντας ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση πριν υπογραφεί το ΠΔ.
Ο π. Βουλευτής κ. Βλαχογιάννης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και πως το ΠΔ αν έχει λάθει δεν θα ψηφιστεί.
Ο Δήμαρχος κ. Σινάνης τοποθετούμενος παρατήρησε πως διαβούλευση για τη διαβούλευση δεν γίνεται και όσοι θέλουν να καταθέσουν προτάσεις στο Δήμο και αν δεν θέλουν ας τις πάνε στους βουλευτές επισημαίνοντας ότι το ΠΔ αφορά την ιερότητα του χώρου και όχι χωράφια.

meteoravoice.gr