Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 28 Ιουνίου τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας – Χαλκοχυτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης καθώς και πλήθος κόσμου.
Το κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η εξαιρετική ποιότητα των γλυπτών, αλλά και το «δέσιμο» τους με τα εκθέματα του Μουσείου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθυντής του, κ. Νίκος Πάλλας «Η συνύπαρξη γλυπτών και εκθεμάτων είναι μία πρόκληση στην οποία απαντάμε θετικά αφού πιστεύουμε ότι ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες. Η φύση και τα δημιουργήματά της τα οποία αναδεικνύουμε, αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τους καλλιτέχνες. Μία έμπνευση, η οποία μετατρέπεται σε συγκεκριμένη δημιουργία, με μηνύματα και προεκτάσεις που στην ουσία υμνούν αυτό από το οποία εμπνέονται.».
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης αναφέρθηκε στην έκθεση ως: «…ένα σπουδαίο γεγονός για την περιοχή μας. Είναι μία έκθεση που αξίζει να τη δουν όλοι για να θαυμάσουν την πρωτοτυπία της αλλά και τα έργα νέων καλλιτεχνών που αποτελούν το μέλλον της χώρας.».
Αναφερόμενος στο ρόλο των μουσείων, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αναγνωστόπουλος, είπε ότι «…καλώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών αλλά και όλα τα μουσεία της χώρας μας, να συμβάλουν ουσιαστικά στην παιδεία μιας κοινωνίας με νέα ηθικο-πολιτισμικο-κοινωνική λειτουργικότητα, συμπράττοντας και συνεκθέτοντας και σε διαφορετικούς δημιουργικούς και μαθησιακούς χώρους, ακριβώς όπως σήμερα με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.»
Ο επιμελητής της έκθεσης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γεωργιλάκης σχολιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «…τα έργα συμπυκνώνουν το ταλέντο, τη δημιουργική ορμή, τη φαντασία και την εργατικότητα των φοιτητών μας. Έσκυψαν βαθιά μέσα τους προκειμένου να τα φιλοτεχνήσουν. Αυτό τα κάνει μοναδικά, ιδιαίτερα, πρωτότυπα και αυτό είναι η βαθύτερη ουσία και αξία αυτών των έργων, όπως εξάλλου και γενικά των έργων τέχνης.».
Τέλος, δύο εκ των συμμετεχόντων στην έκθεση με έργα τους σχολιάζουν: Κωνσταντίνος Μάρος: «Ως φοιτητές είμαστε “δημιουργικά άπειροι”. Επομένως τα έργα έχουν περισσότερο σχέση με προσωπικά βιώματα και συναισθήματα, παρά με την κατάθεση μιας συσσωρευμένης εμπειρίας.».
Ηρώ Μανδηλαρά: «Η συμβολή του εργαστηρίου συνίσταται στο ότι συνδυάζει την τεχνική με την τέχνη. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο επαφής τόσο με τον φιλότεχνο θεατή όσο και με κάποιον που κατέχει κάποια τεχνική. Επιπλέον, η συνύπαρξη των έργων του εργαστηρίου με τα εκθέματα του μουσείου, προωθεί τον προβληματισμό γύρω από τη σχέση τέχνης και φύσης – πραγματικότητας.».
Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση θα βρίσκεται στο Μουσείο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.