Κατολίσθηση στην περιοχή Κρύας Βρύσης
Στις 6-8 Μαρτίου 2018 κλιμάκιο γεωλόγων αποτελούμενο από τον Απόστολο Κολίτσα, Γεωλόγο MSc Π.Θ. Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας Π.Ε. Τρικάλων και από τον Σωτήρη Βαλκανιώτη Γεωλόγο PhD Αντιπρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας μετέβηκε στις Τοπικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγναντίας, Κρύας Βρύσης, Σταγιάδων Καλαμπάκας και στο βόρειο άκρο της πόλης της Καλαμπάκας, κοντά στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου για να κάνει επιτόπιο έλεγχο στον χώρο των κατολισθήσεων.
Στην κοινότητα Αγίας Παρασκευής, κατολισθήσεις παρουσιάστηκαν κατά μήκος του δρόμου προς Σαρακήνα, καθώς και στο νότιο τμήμα του οικισμού. Η κατολίσθηση στο νότιο τμήμα του οικισμού φαίνεται ως σοβαρή, με μήκος >100 μέτρα, ενώ επηρεάζει και αρκετά σπίτια. Η κατολίσθηση έχει δημιουργηθεί κατά μήκος του αγωγού που μεταφέρει νερό πηγής, πιθανότατα λόγω χρόνιας καταπόνησης από την κατείσδυση του νερού στο υπέδαφος, μαζί με την πρόσφατη συνεισφορά των ακραίων βροχοπτώσεων.
Στην Κρύα Βρύση, και κατά μήκος της οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή, παρατηρήθηκαν πολυάριθμα κατολισθητικά φαινόμενα. Τα περισσότερα φαίνεται να είναι τοπικής ανάπτυξης και σχετίζονται με αστοχία των επιχωμάτων της οδοποιίας λόγω της ροής νερού και ελλιπούς αποστράγγισης. Η ιδιαιτερότητα των γεωλογικών σχηματισμών στην περιοχή επιβάλλει την συνεχή αποστράγγιση των αναχωμάτων του δρόμου και όχι μόνο στα σημεία που διασχίζει μεγάλα ρέματα και χείμαρρους
Ρωγμές και πτώση του εδάφους στην στέψη της κατολίσθησης στον οικισμό Αγ.Παρασκευής
Η μεγαλύτερης έκτασης και με σημαντικές επιπτώσεις κατολίσθηση εντοπίζεται στον οικισμό Σταγιάδων. Στο δυτικό τμήμα του οικισμού, διαμορφώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση πλάτους >200 μέτρα με μετακίνηση προς βορειοανατολικά. Η κατολίσθηση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αρκετά σπίτια και κατασκευές, καθώς και τοπικές οδούς πρόσβασης με μεγάλου μήκους ρωγμές οι οποίες εμφανίζουν κατακόρυφη μετατόπιση. Με μια πρώτη εξέταση, υπάρχουν ενδείξεις ότι στην θέση αυτή ίσως προϋπήρχε μια παλαιο-κατολίσθηση, η οποία θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί στα πλαίσια μιας λεπτομερούς γεωλογικής-γεωτεχνικής μελέτης. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα λόγω της ασταθούς κατάστασης, μέχρι να γίνουν οριστικές μελέτες και καθορισθεί η ασφάλεια της περιοχής που περικλείεται από την κατολίσθηση. Κατολισθήσεις και αστοχίες οδοποιίας εμφανίζονται και κατά μήκος των τοπικών οδών στην περιοχή Σταγιάδων και Αγναντιάς λόγω της υπερχείλισης του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα και ροής νερού στα αναχώματα.
Η κατολίσθηση μέσα στον οικισμό Σταγιάδων Αγναντιάς. Διακρίνονται οι πολυάριθμες ρηγματώσεις που μετατοπίζουν τον κύριο όγκο της κατολίσθησης προς βορειοανατολικά.
Επίσης, έγινε επίσκεψη και εξέταση της θέσης όπου αναφέρθηκαν πτώσεις και ασταθείς βράχοι στο βόρειο άκρο της πόλης της Καλαμπάκας, κοντά στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου. Με μια πρώτη εξέταση, επιβεβαιώνεται η πτώση δυο μικρών βράχων μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Η παρουσία όμως τον μεγάλων ογκόλιθων στη θέση αυτή χρήζει τεκμηριωμένης εξέτασης και μελέτης της ευστάθειας τους, καθώς βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα πρώτα σπίτια και επιπρόσθετα αποτελεί ένα σημείο της Καλαμπάκας με ιδιαίτερο φυσικό, αισθητικό, ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον.
Τις επόμενες μέρες θα παραδώσουμε στην Αντιπεριφέρεια Τρικάλων και στον Δήμο Καλαμπάκας καθώς και στις τεχνικές τους υπηρεσίες μια πιο λεπτομερή τεχνική έκθεση, όπου θα παραθέτουμε διεξοδικά τα στοιχεία της κατολίσθησης και θα προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης της εγγύτερης περιοχής.